"Enköping är en knutpunkt i försvaret"

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) besökte Arméstaben i Enköping på tisdagen. Han tog upp vikten av att få fler värnpliktiga.

Försvarsminister Peter Hultqvist och arméchef Karl Engelbrektson hade ett samtal om bland annat utbildningen av värnpliktiga.

Försvarsminister Peter Hultqvist och arméchef Karl Engelbrektson hade ett samtal om bland annat utbildningen av värnpliktiga.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2019-12-03 18:00

Under tisdagsförmiddagen satt försvarsministern i samtal med arméchef Karl Engelbrektson inne på Arméstaben, som finns på Enköpings garnison sedan den 1 januari i år.

Arméstaben och arméchefen passade på att dela med sig av sin syn på utvecklingen inom försvarsområdet till försvarsministern.

– En viktig del som jag lyfte fram är att vi måste öka antalet värnpliktiga. Vi behöver i framtiden ha 8 000 värnpliktiga om året i landet. Vi har 4 000 idag, berättar Peter Hultqvist.

– Värnplikten är också en grund för att få en rekryteringsbas till försvaret. Genom att ha värnplikt kan man få in människor som kanske från början inte har tänkt sig yrken i försvarsmakten, säger Peter Hultqvist.

Han anser även att de yttre förutsättningarna, pengarna bland annat, gör att Försvarsmakten kan agera långsiktigt.

– Det är 25 miljarder kronor 2021 till 2025. Det är en väldigt stabil grund för en fortsatt militär försvarförmåga, säger Peter Hultqvist.

Vid årsskiftet flyttades Arméstaben från Gärdet i Stockholm till Enköping och Enköpings garnison. Arméstaben leder samtliga arméförband i Sverige. Flytten var en del av den nya försvarsorganisationen, som började gälla i år. Flygets stab flyttade till Uppsala och marinens till Muskö. 

På garnisonen finns även Ledningsregementet, Ledningsstridsskolan, Försvarsmaktens meteorologi- och oceonograficentrum, med flera militära myndigheter. Totalt jobbar omkring 2 000 personer på garnisonen.

– Enköping är en väldigt viktig plats för försvaret. Orten är en viktig komponent i ett framåtsyftande försvar, tycker försvarsministern.

Cirka 150 personer jobbar på Arméstaben. Karl Engelbrektson summerar det första året, som snart är till ända, för Arméstaben på plats i Enköping.

– Det går bra. Det är roligt att vi har lyckats rekrytera personal hit och de tycker att arbetsuppgifterna stimulerar, säger arméchefen.

I Arméstaben har arméns funktioner som tidigare har varit utspridda samlats i en gemensam stab. Samtidigt har försvarsgrenarnas staber lokaliserats på olika platser i landet, för att få en robustare försvarsledning.

De anställda på Arméstaben har både följt med från tidigare organisation i Stockholm och nyanställts.

– Vi har sagt att vi inte ska utarma våra underställda förband på deras personal. Därför har vår personaltillväxt på Arméstaben gått långsammare än den kunde ha gjort, berättar Karl Engelbrektson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!