Kraftnäten i Sverige behöver förstärkas. Elkraft produceras men kapaciteten att leverera den ut till kunder är begränsad. Problemen är störst i Stockholms- och Malmöregionerna men även i andra städer har behovet av el till nyetablering av företag eller bostäder inte kunnat mötas.
För Charlotta Nilgran, tf vd för det kommunala kraftvärmeverket Ena energi, och hennes kollegor, produktionschefen Erik Holmén och elingenjören Magnus Östlin, är problemen uppenbara, och också komplexa.
De har liksom deras kollegor i andra elproducerande bolag sett problemen med kraftnätens kapacitet:
– Det har naturligtvis också Svenska kraftnät som ansvarar för stamnäten. Men att bygga ut kraftledningsnät är inte bara dyrt, det tar också tid för planering, tillstånd och uppbyggnad, säger Charlotta Nilgran.
För Enköpings del ser de en möjlig lösning på ett problem som kommer att beröra allt fler:
– Med en transformator skulle den el som vi producerar här i kraftvärmeverket kunna levereras direkt till Enköpings lokala nät. Nu levererar vi elen till Vattenfalls anläggning i Västerås, via transformatorstationen på Västerleden, säger Erik Holmén.
Men att investera i en transformator kostar också pengar, och för att få en investering till stånd krävs enighet, utredning och beslut:
– I vårt fall är det kommunen som måste sätta bollen i rullning även om flera parter är inblandade. Eon och Vattenfall måste vara överens, Myndigheten för samhällsbeskydd och beredskap, MSB, kopplas in, och så förstås kommunen som äger Ena energi, säger Magnus Östlin.
För Enköpings kommun skulle en lokal elleverantör vara en del av krisberedskapen, men också ge större möjligheter att låta näringsliv och bostadsområden utvecklas oberoende av stora kraftnät.
– Samtidigt måste man komma ihåg att elmarknaden för producenter är komplex. Vi påverkas i hög utsträckning av olika skatter, av nätavgifter, av systemet med utsläppsrätter och av elpriser, säger Charlotta Nilgran.
För Ena energi tillkommer ytterligare en osäkerhetsfaktor, nämligen den klart uttalade viljan hos många lokala politiker att flytta anläggningen från hamnområdet. Om bara fjärrvärmedelen flyttas försvinner den lokala elproduktionen, som mest 24 megawatt, ungefär motsvarande behovet i Enköpings tätort.