Dokusåpaparets villaliv i Skolsta

Mellan Uppsala i Enköping jobbar Viktoria Bergh som PT och influencer.

Viktoria Bergh med sönerna Frank och Ralf.

Viktoria Bergh med sönerna Frank och Ralf.

Foto: Sven-Åke Haglund

Enköpings kommun2019-10-01 20:06

Långt från Stureplans nattklubbar och Karibiens gnistrande stränder lever doku-såpans kändispar sitt alldeles egna, vanliga liv.  Och det i lilla Skolsta utefter väg 55.

”Du tror att du kört fel, men du ska köra in bakom macken och förbi containrarna för återvinning. Där bortom bor vi”.

Entrén till villaområdet i Skolsta var så diskret att vi funderade på att vända, trots Viktorias vägbeskrivning. Men faktiskt – vi hade kommit rätt: 

- Här lever vi vår dröm, jag, Simon och våra två grabbar. Allt är bara så perfekt att man nästan blir rädd.

Viktoria Bergh, sambon Simon Väliste och den då tvåårige sonen Frank flyttade in i den grå villan för ett år sedan. Sedan dess har också Ralf, fyra månader, gjort entré.

- Faktum är att vi mellanlandade i ett radhus vid Bredsand, men insåg att det var en egen villa vi ville ha. Vi hade tur, hittade den här nybyggda villan i Skolsta som inte var helt klar så Simon hann göra det han gillar före inflyttningen, att spackla golv…

Förklaringen till detta något udda intresse kom en minut senare. Simon stannar sin hantverkarbil för en kort paus vid villan, på väg till ett nytt uppdrag och berättar litet snabbt att han arbetar som golvavjämnare:

- Mestadels i Stockholm och Uppsala, så Skolstas läge nära de två stora vägarna är helt perfekt. Man fattar inte att Enköping är Sveriges närmaste stad innan man flyttat hit. 

Sättet på vilket Viktoria och Simon träffades är en modern saga. För fyra år sedan deltog de båda i premiäromgången av Ex on the Beach: Vackra människor som fördriver tiden på en sandstrand i Karibien, allt medan TV-teamen filmar allt som händer i relationsväg.

- Jag var ett av ex:en som till synes bara steg upp från havet och störde idyllen för en tidigare pojkvän. En betald semester på paradisön Anguilla. Under inspelningen träffade jag Simon. Vi blev inte ett par då, men nästan direkt efter hemkomsten.

Viktoria flyttade från hemstaden Karlstad till Simon i Solna, nära Stockholms inneklubbar och kändisfester. 

- Men det intresserade inte mig. Glamouren, nattklubbslivet, hade jag redan fått nog av. När sedan en baby växte i magen bestämde jag och Simon att vårt barn skulle få växa upp i en bättre, sundare miljö.

Viktoria hade utbildat sig till personlig tränare, PT,  och fick efter flytten till Enköping snabbt jobb på ett gym i Bålsta.

- Enkelt, jag gillar att träna. Gör det själv varje dag och tycker att det är toppen att kunna hjälpa andra till ett bättre liv.

Men PT är inte Viktorias enda yrke. Hon är influencer med (självklart) egen blogg och många följare också på Instagram. Fler än 40 000. På en föräldrasajt presenterades Viktoria som ”Vår nya stjärnbloggare”. Kort fråga, vad gör du i en sådan roll?

- Skriver om nära saker, öppet och utan skyddsnät. 

Du har lämnat en värld av glamour och dokusåpor. Vore det inte roligare att skriva om den världen istället för barnblöjor, dagis, fem dagliga tvättmaskiner, hemorrojder hos nyblivna mammor och mer eller mindre lyckad heminredning?

- Om jag kan vara en motvikt i min ärlighet, en tröstande vän, så är jag hellre det. Min drömvärld har jag ändå här, i vårt hem med två underbara ungar och med dagis och skola på andra sidan macken.

Har du någonsin ångrat din tid som såpaskådis?

- Aldrig, det blev aldrig så hajpat som jag trodde. Tvärtom, tiden på ön blev inkörsporten till så mycket positivt, inte minst min blogg. Men främst av allt, Simon och vår lilla familj.

I Skolsta är det familjeliv som gäller. Ganska långt bort från den miljö som Victoria och Simon träffades i.
I Skolsta är det familjeliv som gäller. Ganska långt bort från den miljö som Victoria och Simon träffades i.
Familjen i Skolsta

Familjen Bergh-Väliste: Viktoria 27 och Simon, 27, sönerna Frank, strax tre år, och Ralf, fyra månader. Viktoria bördig från Karlstad, Simon stockholmare.

Yrke: Viktoria är utbildad make-up artist, jobbat som fastighetsskötare, är influencer och barnledig PT. Simon: Golvutjämnare, egen företagare, tidigare PT.

Bor: Nybyggd enplansvilla i Skolsta, Enköping.

Karta: Skolsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!