Det närmar sig för byggen i Storskogen

De storskaliga planerna för byggprojektet Storskogen mellan Enköping och Bredsand stannade upp för 15 år sedan.

I förgrunden den nya bostadsområdet i Gamla Nynäs. Längre bort i bilden anar vi förskolan i Storskogen till vänster om Bredsandsvägen.

I förgrunden den nya bostadsområdet i Gamla Nynäs. Längre bort i bilden anar vi förskolan i Storskogen till vänster om Bredsandsvägen.

Foto: Anders Liljestrand

Enköpings kommun2019-11-28 16:00

Många Enköpingsbor minns hur flera organisationer gick ihop i Projekt Lungan och samlade in 5 700 namnunderskrifter för att stoppa planerna på en utbyggnad.

En majoritet av fullmäktige sa ändå ja till en fortsatt exploatering i december 2004.

Men trots att detaljplanen vann laga kraft två år senare har inte mycket hänt, mer än en ståtlig infartsväg och från och med november förra året en tillfällig förskola i moduler mitt ute på gärdet

Men i början av nästa år är tänkt att planerna ska få en omstart med ett nytt beslut i kommunfullmäktige tidigt efter årsskiftet.

– Preliminärt bör det vara färdigt för beslut i februari, säger Patrik Holm, plan- och exploateringschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Att en detaljplan blir färdig är ingen garanti för att ett bygge kommer i gång. Vid Storskogen har det bland annat handlat om hur gator och vägar ska ägas, men också på storleken och efterfrågan på tomter.

Det har byggts på andra ställen och det senaste tillskottet, som märks väl i landskapsbilden är det stadsnära bostadsområdet Gamla Nynäs där villaägare redan har flyttat in några hundra meter från den tillfälliga förskolan.

Området med mellan 60 och 80 bostäder, först och främst villor, har beskrivits som bästa läget mellan stad och strand, en och en halv kilometers cykelväg från Korsängens sportfält.

Men Storskogen blir större.

Hur många bostäder planeras här?

– Omkring 900, men med en mer blandad bebyggelse än de tidigare kolosser som fanns med i den förra planen, förklarade Patrik Holm i samband med plan- och exploateringsutskottets senaste möte.

När kommunen startade en ny planprocess för cirka fem år sedan var det bland annat på grund av att markägarna, Lundbergsföretagen och Skanska, ansåg att det var ett orimligt system med lantmäteriförrättningar som måste göras löpande under hela projektet.

– Folk vill inte kliva in och köpa bostäder under de premisserna. Det är för bökigt och en för stor administrativ börda, förklarade Holm då i en intervju.

Nu är ett nytt exploateringsavtal mellan kommunen och markägarna på gång att utformas. 

– Det finns också tre skoltomter, två för förskola och en grundskola, med i planerna för Storskogen-området.

När ser vi de första bostäderna i Storskogen?

– Genomförandetiden beräknas till tio år, så inom några år.

Men först ska fullmäktige ta ett nytt beslut, 16 år efter den uppmärksammade Lungan-kvällen 2004.

Plan- och exploateringschefen Patrik Holm tror att det nya förslaget till exploateringsavtal för Storskogen ska kunna tas upp för beslut i fullmäktige i februari nästa år.
Plan- och exploateringschefen Patrik Holm tror att det nya förslaget till exploateringsavtal för Storskogen ska kunna tas upp för beslut i fullmäktige i februari nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!