De boende fick 20 minuter att packa

På tisdagen gavs hyresgästerna som evakuerats från Kärrhöksgränd 20 minuter på sig att packa personliga tillhörigheter.

Natalia Oiknomido hade en bunt kassar för att kunna ta med sig så mycket kläder som möjligt från lägenheten familjen tvingats lämna efter branden.

Natalia Oiknomido hade en bunt kassar för att kunna ta med sig så mycket kläder som möjligt från lägenheten familjen tvingats lämna efter branden.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2019-09-24 19:00

Under några intensiva timmar på tisdagen gavs hyresgästerna som tvingats lämna sina lägenheter på Kärrhöksgränd möjlighet att hämta sina personliga tillhörigheter.

Med kassar, lådor och kartonger kom de till anvisade klockslag för port efter port. Hyresgästerna på ett våningsplan i taget gavs 20 minuter att packa kläder och andra personliga tillhörigheter som de tvingades lämna när branden bröt ut natten mot söndagen för en dryg vecka sedan. De lämnade sina lägenheter som de gick och stod.

Hela hyreshuset har varit inhägnat och vakter har stått posterade där efter branden. På tisdagen öppnades grindarna för en grupp hyresgäster i taget som i förekommande fall fick sällskap med personal från försäkringsbolag från fastighetsägaren Brogripen.

–  Allt går lugnt till, men det är klart att en del personer är tagna av att komma tillbaka och se hur lägenheterna ser ut, sade en av Brogripens representanter.

Att det var känslomässigt påfrestande för de evakuerade kunde också Ann-Sofie Millberg vid Lokalen bekräfta:

–  De kan vara väldigt oroliga, men flera har kommit hit efter att ha sett lägenheterna, då betydligt lugnare. Vattenskador kan det vara, men inte så förstört som de fruktat, säger Ann-Sofie Millberg.

En av de som väntade på att få komma in till lägenheten där hon, maken och deras 7-åriga tvillingar bodde fram till brandnatten då de väcktes av att en granne bankade på dörren, var Natalia Oiknomido. Hon står med en bunt stora kassar hoprullade under armen och väntar på att grindarna ska öppnas för de som bodde i uppgång nummer 8.

–  Vi har bott drygt två år i en lägenhet på andra våningen, hur där ser ut nu har jag svårt att föreställa mig. Men jag kommer att packa så mycket kläder som jag kan, säger Natalia Oiknomido.

Inte bara hon packar så mycket som möjligt, flera organiserar det så att en packar och bär ner, en annan tar emot och bär till bilen ute på parkeringen. Lastutrymmen och baksäten fylls av kassar och kartonger.

De EP pratar med har alla tillfälliga boenden. Ett par har efter flera års köande till EHB just den här dagen fått erbjudande om en lägenhet. Natalia Oiknomido och hennes familj har fått bo hos en släkting sedan branden, men kommer att titta på lägenheter i EHB:s höghus där de drabbade erbjudits bostad:

–  Jag vill skicka ett stort tack till alla som hjälpt oss, till Lokalen och till försäkringsbolaget, säger Natalia Oiknomido.

De boende hade bara 20 minuter på sig för att plocka ihop kläder och saker från sina lägenheter,  så langen gick med kassar och kartonger.
De boende hade bara 20 minuter på sig för att plocka ihop kläder och saker från sina lägenheter, så langen gick med kassar och kartonger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!