Därför ändrade kommunen i ena planen men inte i andra

Sannolikheten att Bredsandsskogsbornas protester ska få kommunen att ta på sig ansvaret för gator och annat i deras område verkar vara liten.

Ulrika Ornbrant (C), ordförande i plan- och exploateringsutskottet och planchefen Patrik Holm.

Ulrika Ornbrant (C), ordförande i plan- och exploateringsutskottet och planchefen Patrik Holm.

Foto: EP arkiv

Enköpings kommun2022-03-10 06:00

Vem som ansvarar för gator, vägar, lekplatser och annat gemensamt i ett område, så kallat huvudmannaskap, styrs av områdets detaljplan.

Både i Storskogens och Bredsandsskogens ursprungliga detaljplaner låg ansvaret på de boende. I båda fallen kontaktade respektive exploatör kommunen efter att planerna vunnit laga kraft och ville flytta ansvaret till kommunen. I det ena fallet ändrade kommunen planen men inte i det andra.

Enligt kommunens planchef Patrik Holm berodde detta på att exploatören Lundbergsföretagen aldrig kommit igång med bygget i Storskogen när företaget kom med förfrågan, medan exploatören i Bredsandsskogen redan börjat bygga vissa områden.

– Lundbergsföretagen flaggade för att de skulle ha svårt att genomföra sin plan. Gemensamhetsanläggningar i områden som ska byggas ut under en så lång tid som tio år får alltid problem och det ville man inte utsätta sina köpare för, säger han.

Eftersom inget bygge påbörjats kunde kommunen sätta sin standard på vägar och annat, som exploatören sedan fick betala. 

I Bredsandsskogen däremot lyckades man inte komma till någon liknande lösning, förklarar han. Om kommunen skulle ha tagit över ansvaret skulle det krävas en standardhöjning på redan påbörjade vägar och annat som exploatören inte var beredd att betala för.

– Vi försökte och tog vi fram ett förslag till ändring men vi kunde inte komma överens med exploatören. Därför blev det ingen ändring av den plan som redan fanns för Bredsandsskogen, förklarar Patrik Holm.

Om Bredsandsskogsbornas namninsamling och protester kommer att hjälpa kan Ulrika Ornbrant (C), ordförande för plan- och exploateringsutskottet, inte svara på på rakt arm.

– Om de skickar in en konkret förfrågan om att vi ska ändra i planen så får vi naturligtvis titta på det. Men som kommun har vi att ta hänsyn till alla aspekter, inte bara deras åsikt, säger hon.

Att kommunen skulle ha någon slags rättvisetänk när man planerar olika områden är inte möjligt, menar Ulrika Ornbrant.

– Det är olika förutsättningar i olika områden, alla kan inte få samma service. I en del områden finns samfälligheter som ansvarar för vägar och annat och i en del sköts det helt av kommunen, säger hon. 

2013 antog kommunen nya riktlinjer som innebär att kommunen i de flesta nya detaljplaner ska vara huvudman för gator och annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!