Dag är den som hittar spåren efter inbrottet

Teknikern Dag Lundberg åker framförallt ut på bostadsinbrott. "Nyfikenheten är nog min viktigaste egenskap", säger han.

Dag Lundberg beskriver sig själv som nyfiken, en användbar egenskap när man är brottsplatsundersökare.

Dag Lundberg beskriver sig själv som nyfiken, en användbar egenskap när man är brottsplatsundersökare.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2019-10-19 07:00

Polisens vardag

1990 blev Dag Lundberg polis och sedan ungefär 15 år tillbaka är han tekniker i Enköping.

– Jag hade velat bli polis sedan 20-årsåldern, men sen dröjde det tills jag blev 35 innan jag blev polis, berättar han.

Dag beskriver sig själv som nyfiken, en viktig och användbar egenskap i jobbet.

– Jag tycker att det är roligare att söka efter någonting än att jaga. Att få köra radiobil var inte det som drev mig till att bli polis.

Teknikerns uppgift är att åka ut på vardagsbrott.

– Vårt fokus ligger på att åka ut på bostadsinbrott. Resten åker vi på utefter hur mycket vi hinner.

– Saker som bränder, grov misshandel och mord åker vi inte ut på, utan det gör kriminalteknikerna. Jag stöter inte på så många våldsbrott.

Efter att ha sett många inbrott vet Dag hur inbrottstjuvar ofta tar sig in i våra hem. En insynsskyddad baksida får den typiska inbrottstjuven att gnugga sina händer av förtjusning.

– Inglasade verandor tycker de väldigt mycket om.

På senaste tiden är en populär metod att sprätta loss listerna runt fönstren och lyfta ut dem.

– Det är otroligt enkelt och helt tyst. Då kan man som villaägare ha hur bra lås som helst och fönsterlås, men det hjälper i varje fall inte.

Ett annat enkelt sätt att ta sig in är att slå sönder altandörrars nedre del, där materialet ofta är tunt och lättforcerat.

– Men vill de ta sig in spelar det ingen roll vad man gör. Då slår de sönder fönstret och då hjälper det inte även om man skruvar fast listerna runt fönstret 

Hur skyddar du dig själv mot inbrott hemma?

– Jag har inget larm och bristfälliga lås, fast jag har två hundar.

Hans råd till den som sätter in larm är att göra det enkelt.

– Man behöver bara ha en detektor inne i huset. Det räcker att ha den i vardagsrummet eller i sovrummet. Larmet ska helst vara kopplat till din telefon eller till grannens. Sedan är det bra med en hög ljudsignal på larmet.

Dag trivs med sitt jobb. Särskilt när det ger resultat.

– Det är kul när man följer några och är dem på spåren.

Han berättar om ett sådant tillfälle för några år sedan, då Enköping råkade ut för våg av inbrott där tjuvarna var ute efter kassaskåp/säkerhetsskåp. Det rörde sig om mellan 18 och 25 inbrott i främst Enköping, men även i Bålsta och Heby.

– Vi såg samma skospår vid inbrotten. De var bland annat inne två gånger hos Finska föreningen och tog deras kassaskåp.

– En annan gång var de inne i JP Johansson-museet och där snodde de en stor sammetsflagga. När vi gjorde husrannsakan hos en av dem hade han satt upp flaggan på väggen i sitt pojkrum.

Gärningsmännen bakom inbrotten har bytt skepnad under årens lopp.

– De så kallade gråtjuvarna, lokala småtjuvar, har försvunnit i stort sett. Nu är det mestadels utländska ligor som gör inbrott. Ibland ser man inte ens att det har varit inbrott eftersom de går så systematiskt och lugnt fram.

Dag Lundberg och hans kollega Robert Aarnio är de två lokala brottsplatsundersökarna som är stationerade på polisstationen i Enköping. Deras officiella yrkestitel är lokus (lokal brottsplatsundersökare).

Till brottsplatsundersökarnas ansvarsområden hör daktningsrummet på polisstationen. I det rummet daktas misstänkta, det vill säga får sina fingeravtryck tagna, blir fotograferade, DNA-prov tas, med mera. Ett annat ansvarsområde är kontakterna med NFC, Nationellt forensiskt centrum, i Linköping, dit bevis och prover skickas för analyser.

Dag Lundberg bakom kameran i daktningsrummet.
Dag Lundberg bakom kameran i daktningsrummet.
SKA, SKL och NFC

1939 startade Statens kriminaltekniska anstalt, SKA. Det behövdes en central enhet som kunde hjälpa poliserna ute i Sverige med kriminaltekniska undersökningar. Förste chef för SKA var den legendariska Harry Söderman (känd som Revolver-Harry). 1964 bytte SKA namn till SKL, Sveriges kriminaltekniska laboratorium.

2015 bildades Nationellt forensiskt centrum, NFC, en avdelning inom den nya Polismyndigheten. NFC är en sammanslagning av SKL och de tekniska rotlarna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!