I dag tas det mesta av kommunens dricksvatten från grundvattnet i täkterna vid Munksundet och Vånsjöbro.
Kommunen anser dock att det behövs en alternativ försörjning för att på längre sikt säkra tillgången till dricksvatten av god kvalitet. Exempelvis behöver vattnets hårdhet och uranhalt minskas i olika beredningssteg men systemets utformning gör att sådana möjligheter är begränsade. Munksundets vattentäkt är dessutom centralt belägen, vilket medför en risk ur föroreningssynpunkt.
Planeringen för att hitta en alternativ lösning har pågått i flera år och redan 2018 beslutades det att Enköpings framtida dricksvatten till cirka hälften ska komma från Västerås genom avtal med Mälarenergi. Alternativet att ta vatten från Mälaren, som först måste renas i ett nytt vattenverk, hade då uteslutits eftersom man ansåg att det var sämre ur flera aspekter.
Sedan 2019 har samhällsbyggnadsförvaltningen analyserat olika lösningar för hur mottagandet av vattnet från Mälarenergi ska gå till. Man kom fram till att det måste anläggas ett nytt vattenverk i Enköping, detta ska utformas så att grundvattnet från Enköping blandas med dricksvattnet från Västerås, som transporterats hit via totalt 60 kilometer nya vattenledningar.
Nu har tekniska nämnden tryckt på startknappen för att planerings- och projekteringsarbetet ska inledas. Totalt 95 miljoner får detta utrednings- och förberedelsearbete kosta och det ska vara klart 2026.
95 miljoner för projekteringsarbetet?
– Det är mycket pengar men man ska veta att projekteringsfasen kostar 10-15 procent av totaltbeloppet för hela investeringen, säger tekniska nämndens ordförande Krister Larsson (M).
Förvaltningen kommer att leda arbetet men konsulter kommer att handlas upp. Krister Larsson förklarar att projekteringsarbetet handlar om att ta fram alla dokument, genomföra alla prövningsprocesser som miljöprövningar och liknande. Det handlar också om att jobba fram avtal med markägare som kommer att beröras av ledningsdragningen.
– Att trygga vattenförsörjningen är oerhört viktigt och det är viktigt att vi kan komma igång med arbetet nu, säger han.
Förhoppningen är att Västeråsvattnet kan börja rinna i ledningarna 2029-2030. Exakt vad hela investeringen kommer att kosta har man svårt att säga idag. Krister Larsson säger att kostnadsberäkningarna görs under projekteringsarbetet.