Brister i arbetsmiljön bakom gasolyckan i nya badet

Arbetsmiljön för de 33 anställda vid Pepparrotsbadet får inte högsta betyg av Arbetsmiljöverket. Snarare menar myndigheten att det finns brister som kan leda till sjukdom eller skada. "Väldigt olyckligt", menar förvaltningschefen Jonas Nyström.

Efter gasolyckan den 29 januari i år kom Arbetsmiljöverket på inspektion.

Efter gasolyckan den 29 januari i år kom Arbetsmiljöverket på inspektion.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2021-07-10 07:00

Den 29 januari inträffade en allvarlig olyckshändelse i den nya badanläggningen och tre maskinister utsattes för en gas medan lossning av kemikalier till badet pågick. 

Arbetsmiljöverket, som någon vecka senare inspekterade anläggningen, gör bedömningen att det kan ha varit klorgas som de tre exponerats för. Klorgas är giftig att andas in och är farlig även om man får i sig lite. Vid höga koncentrationer är gasen dödlig.

Om Arbetsmiljöverkets teori stämmer har klorgasen bildats på plats när två kemikalier som används för att rena bassängvattnet kommit i kontakt med varandra. Dessa två, natriumhypoklorit och saltsyra, levereras till Pepparrotsbadet och lossas genom separata rör i ytterväggen. Rören leder ner i källaren i varsin behållare och dessa är placerade i separata rum. Men anslutningsrören i ytterväggen sitter alldeles bredvid varandra och arbetsmiljöverket menar att risken för att de två kemikalierna spills över i varandras spilltråg är stor. Anslutningsrören sitter också så högt placerade att den som ska koppla loss slangen efter en lossning måste lyfta upp den för att tömma den helt. Även i det momentet finns risk för spill och att kemikalier hamnar på den som lossar.

– Inne i lokalen har man separerat de två kemikalierna i två olika rum men man har inte tänkt på att göra det utanpå. Om allt skulle ske helt utan spill så ska inte de två kemikalierna kunna blandas, det är ju separata rör. Men man måste ta höjd för att saker händer. Det borde inte ha byggts så här, kommenterar Hanna Lundin, en av de arbetsmiljöinspektörerna som var på plats.

Lossningen av kemikalierna är en kritisk punkt och myndigheten har pekat ut fler brister i samband med denna plats. Exempelvis sitter utrymningsvägar från byggnaden precis bredvid lossningsplatsen, vilket skulle kunna innebära att anställda eller besökare exponeras för gasen när de ska ta sig ut. 

Skulle någon få frätande kemikalier på sig måste personen omedelbart spola sig med stora mängder vatten. Anordningen för ögonspolning och nöddusch sitter dock 20 meter bort, inne i en varumottagning, vars dörr kan vara stängd. 

Avluftningen från behållarna i källaren mynnar ut alldeles ovanför behållarna vilket innebär att gas, vid en kemisk reaktion, har fri väg ut i lokalen. Arbetsmiljöverket tror att det var så det gick till vid olyckan i januari, då en av maskinisterna exponerades för gasen.

I anläggningen finns ett stort antal olika larm och varningssystem men myndigheten är rädd att arbetstagarna inte vet vad alla dessa betyder eftersom rutinerna inte är tillräckligt tydliga.  

Arbetsmiljöverket överväger att förelägga Enköping kommun att rätta till bristerna.

Vems ansvar är det att det byggt så här?

– Självklart är det vi som borde ha sett det i ett tidigt skede men vi har inte haft koll på detaljerna. Vi hade vattenteknikexperter inkopplade när anläggningen ritades fram, säger upplevelseförvaltningens chef Jonas Nyström.

Han säger att bristerna självklart måste åtgärdas men betonar också att man redan genomfört en del av de påpekanden man fått, exempelvis när det gäller säkerhetsutrustning och annat.

– Det som har gått att åtgärda snabbt har vi gjort, säger han.

EP har sökt verksamhetschefen Christopher Hoerschelmann för en kommentar utan resultat.

Pepparrotsbadet

Enköpings nya familjebad stod klart vid årsskiftet. Tanken var att öppna den 6 januari men pandemin kom emellan.

22 mars öppnades anläggningen för allmänheten, än så länge går det endast att förboka besöken.

Totalt har anläggningen kostat 421 miljoner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!