Bravida: "Någonting har brustit"

"Det finns förbättringsmöjligheter". Det säger Bravida Sveriges kommunikationschef Liselotte Stray om det faktum att Enköpings kommun avbrutit ett ramavtal med företaget.

"Våra kunder är vår högsta prioritet", säger Liselotte Stray, kommunikationschef på Bravida Sverige.

"Våra kunder är vår högsta prioritet", säger Liselotte Stray, kommunikationschef på Bravida Sverige.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2024-04-19 17:00

Nyheten i korthet

  • Enköpings kommun har avbrutit ett ramavtal med installationsbolaget Bravida Sverige, efter att bolaget inte kunde redovisa korrekta uppgifter om vilka anställda som utfört vissa arbeten.
  • Bravida medger att det skett ett fel och att de inte informerat kommunen om att vissa anställda hade slutat. De betonar att detta är en enskild händelse.
  • Detta sker kort efter att Region Skåne anmält Bravida för misstänkt överfakturering, vilket ledde till att en avdelningschef togs ur tjänst.

Det avbrutna avtalet är ett av tre ramavtal som Enköpings kommun hade med installationsbolaget Bravida Sverige.

Samhällsbyggnadsförvaltningen hade vid en kontroll upptäckt att bolaget vid en fakturering av ett kylarbete uppgivit namn på personer som inte längre var anställda i företaget då de skulle redovisa vilka anställda som genomfört de aktuella arbetena. När bolaget aldrig återkom med de rätta uppgifterna, trots två påstötningar, valde kommunen att säga upp avtalet, ett år i förtid.

Liselotte Stray är kommunikationschef för hela Bravida Sverige. Hon återkopplar till EP sedan hon undersökt vad som hänt på plats i Enköping.

– Kompetensen hade slutat och vi hade inte meddelat kunden (Enköpings kommun; redaktionens anmärkning), säger hon.

Varför inte? De påminde två gånger.

– Det är något som har brustit. Självklart har vi rutiner för sånt här och våra kunder är vår högsta prioritet, de ska vara nöjda, säger hon.

Liselotte Stray betonar upprepade gånger att det handlar om en enskild, separat händelse och att man gemensamt med kommunen avslutat avtalet. Biträdande fastighetschefen Anna Lindin har en något annorlunda förklaring.

– Vi avbröt avtalet och Bravida godkände det. Men vi avbröt på grund av att vi inte fick in rätt underlag, säger hon. 

Liselotte Stray säger att Bravdia kommer att följa upp det som hänt för att se vad som behöver göras för att något liknande inte ska upprepas.

– Vi tar det här på största allvar, säger hon.

Hur vanligt är det att kunder avbryter avtal i förtid med er?

– Det går inte att säga. Vi är 7000 anställda och har många avtal, säger Liselotte Stray.

Under fredagen kom ett första uttalande från Bravida Sverige med anledning av Region Skånes uppsägning av ramavtal samt polisanmälan för misstanke om överfakturering. Regionen hade uppdagat att bolaget tagit betalt för 1 800 timmars arbete men endast gjort arbete för 1 500 timmar.

Bravidas egen utredning visar att det har förekommit oacceptabla ageranden och medveten överfakturering på en avdelning. Detta ska ha gjorts på initiativ av en avdelningschef som nu har tagits ur tjänst. Bolaget beklagar det inträffade och skriver att när utredningen är helt klar kommer man att berätta om vilka ytterligare åtgärder som ska vidtas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!