I vissa län i landet har många licensområden blivit utan tilldelning av älg i år då jaktområdena inte slutregistrerat förra säsongens älgjakt i tid.
Det problemet har man inte i Uppsala län då licensområdena är få.
– Vi har lyckats få en bra samordning och 95 procent av jaktområdena är älgskötselområden vilket ger en effektivare organisation, säger Lars Plahn, handläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.
I ett älgskötselområde går flera jakträttshavare samman och förvaltar själva älgjakten i en treårig skötselplan. Licensområdena är vanligen mindre och får sin tilldelning av länsstyrelsen.
I flertalet av länets älgförvaltningsområden har målet varit att minska tätheten i älgstammen, för att betesskadorna i skogen ska minska. Det har man lyckats med.
– Älgstammen är glesare men skogsskadorna har däremot inte minskat. Men åsikterna om älgstammens storlek varierar, en del vill sänka den ytterligare medan andra tycker att det är för få älgar, säger Lars Plahn.
Förra jaktsäsongen fälldes sammanlagt 2 041 älgar i länet, varav 948 kalvar, 558 tjurar och 535 älgkor. Året före fälldes sammanlagt 2 290 älgar, varav 1 162 kalvar, 578 tjurar och 550 älgkor.
Exakt hur många älgar varje älgskötselområde planerar att fälla redovisas i de framtagna älgförvaltningsplanerna på algdata.se, länk finns på länsstyrelsens hemsida.
När det gäller kvaliteten på älgstammen tycker Lars Plahn att den är bra i länet.
– Vikten har ökat på både tjur och ko och kalvarna ligger på oförändrad nivå.