Katten var enligt anmälan kraftigt avmagrad, hade ett påverkat allmäntillstånd och rörde sig knappt.
Enligt djurskyddshandläggaren som tog emot Lex Maja-anmälan, så beslutade Länsstyrelsen i Uppsala län om ett omedelbart omhändertagande.
– I samband med omhändertagandet så togs katten till veterinär och då rekommenderade veterinären avlivning vilket också skedde, säger djurskyddshandläggaren Annika.
Djur ska enligt lagen omhändertas omedelbart om djuret är utsatt för lidande och det bedöms som utsiktslöst att felet som ger upphov till lidandet blir avhjälpt. Djur ska också omhändertas omedelbart om djuret är utsatt för lidande och ägaren är okänd eller inte kan anträffas eller om djuret är utsatt för lidande och det i övrigt bedöms som absolut nödvändigt ur djurskyddssynpunkt.
I djurskyddslagen regleras att om ett djur har en skada eller sjukdom som är så svår att djuret utsätts för allvarligt lidande som inte kan lindras, så ska djuret avlivas.
Lex Maja är det vardagliga begreppet för en bestämmelse i Offentlighets- och sekretesslagen som ger en person som är verksam inom vård och omsorg möjligheten att utan hinder av sekretess anmäla till länsstyrelsen eller polisen om de upptäcker ett djur som blivit vanvårdat hos en vårdtagare.