Boende vid Ekudden JO-anmäler kommunen

Kommunen dröjer med att lämna ut handlingar och nu JO-anmäls de av boende i Haga Ekudden.

Kommunen har JO-anmälts av gruppen Bevara Haga Ekudden som inte fått ut de handlingar de begärt ut om byggplanerna vid Ekudde i rimlig tid.

Kommunen har JO-anmälts av gruppen Bevara Haga Ekudden som inte fått ut de handlingar de begärt ut om byggplanerna vid Ekudde i rimlig tid.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2019-12-01 21:00

Byggplanerna för Haga Ekudden har engagerat många boende i området. Enligt förslaget på detaljplan ska det byggas fler bostäder på Ekudden och bebyggelse på de öppna strandängarna ska tillåtas. 

Det ska även ges möjlighet att stycka av tomter i den befintliga bebyggelsen. Det kan innebära omkring 50 nya bostäder i området där det idag finns 20 fastboende.

Byggplanerna har väckt kraftiga känslor i området och ett gemensamt yttrande över detaljplaneförslaget skrevs under av nästan 90 personer. 

En informell grupp med namnet "Bevara Haga Ekudden" har bildats bland de boende och gruppen har begärt ut handlingar och e-postmeddelanden som berör detaljplanearbetet för Ekudden från kommunen.

Enligt offentlighetsprincipen ska handlingar lämnas ut skyndsamt men det dröjde två veckor innan gruppen fick den första informationen, trots påstötningar. 

Enligt anmälan saknades även information som begärts ut, bland annat merparten av bilagor till mejl och delar av viktig korrespondens mellan tjänstemän.

Drygt en månad senare skickade gruppen en ny begäran gällande komplettering i ärendet. I begäran konstaterade man att de mejl som man tidigare fått på en usb-sticka inte var kompletta och att bilagorna saknades.

Enligt anmälaren hänvisade kommunens handläggare då till att det handlade om arbetsmaterial och därför inte lämnades ut. 

Anmälarna anser nu att kommunen brustit i sin hantering av utlämnandet av begärda handlingar, då det tagit så lång tid att få ut dem, och har därför gjort en anmälan till JO.

Karta: Ekudden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!