Besparingarna fortsätter för vård- och omsorg

Minus 24 miljoner kronor är resultatet för vård- och omsorgsnämnden 2019.

Budgeten för vård- och omsorg låg 2019 på drygt 815 miljoner kronor, men den överskreds med 24 miljoner. För 2020 ligger budgeten på 819,7 miljoner. Hemtjänsten står för det största underskottet.

Budgeten för vård- och omsorg låg 2019 på drygt 815 miljoner kronor, men den överskreds med 24 miljoner. För 2020 ligger budgeten på 819,7 miljoner. Hemtjänsten står för det största underskottet.

Foto: Katarina Hydén

Enköpings kommun2020-02-06 06:00

I höstas låg prognosen för vård- och omsorgsnämnden på 16 miljoner minus. 

Men trots att förvaltningen jobbat hårt det senaste året med besparingskraven hamnar resultatet för 2019 på minus 24 miljoner kronor. 

Den snabba ökningen  i underskottet under senhösten kan delvis förklaras med ett systemfel i redovisningen av sjuklönekostnader. Men resultatet innebär ändå att sparkraven på förvaltningen kommer att bli fortsatt hårda.

– Jag kan inte se att vi kan göra så fruktansvärt mycket mer. Verksamheten säger att det inte går längre och de har gjort ett hästjobb med besparingarna, säger Bitte Myrsell (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Besparingskravet på 19,5 miljoner kronor som lades på verksamheten under 2019 uppnåddes inte. Man lyckades spara 12,5 miljoner, främst genom minskade personalkostnader.

Den omdebatterade avvecklingen av Träffpunkterna gav en kostnadsminskning med 2,1 miljoner.

– Det beslutet vet vi kommer att påverka resultatet positivt 2020 då vi får en helårseffekt på besparingen, säger Barbara Lundgren, administrativ chef vid vård- och omsorgsförvaltningen.

Det mesta av verksamheten inom vård och omsorg är lagstadgad och det är därför svårt att påverka kostnaderna.

Hemtjänsten visar exempelvis ett minus med drygt 16 miljoner jämfört med budget. Det beror bland annat på ökade personalkostnader med sex miljoner och en stor ökning av tid hos privata utförare som gett en kostnad med drygt tio miljoner.

–  Hemtjänsten blöder, både den kommunala och den privata. Förvaltningen utreder hemtjänsten och det får visa om vi är för generösa. Vi måste sätta in stora resurser för att komma tillrätta med den, säger Bitte Myrsell.

Kostnaderna har även ökat för hjälpmedel, personlig assistens, utskrivningar från den slutna vården i regionen och för fastigheter i samband med evakueringar av boenden.

– På sikt kommer vi tjäna på flytten av Malin och Rosengården till Regalskeppsvägen. Det ger en bättre arbetsmiljö och då hålls sjukskrivningarna nere, lokalerna ger också en bättre överblick vilket gör att mindre personal behövs, säger Bitte Myrsell.

Någon större budget för förvaltningen kommande år när inte Bitte Myrsell hopp om. För 2020 ligger budgeten på 819,7 miljoner, 4,2 mer än året före.

– Vi har försökt men vi slåss mot skolan. Det jag hoppas på är att välfärdsmiljonerna från staten inte bara ska gagna skolan utan även gå till vården, det är vad både vi och oppositionen kämpat för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!