Solweig Sundblad (S) ställde i en interpellation frågan om Bitte Myrsell (M) och den blågröna minoritetsledningen var beredd att ompröva beslutet att ta bort tjänster som aktivitetsledare vid äldreboendenas träffpunkter.
Myrsells svar var mycket tydligt, beslutet kommer inte att ändras:
– Ekonomin tillåter det inte, vi måste lägga våra pengar på lagstadgade kärnverksamheter. Till och med där måste besparingar göras och ändå går vi mot ett underskott på 14,3 miljoner kronor, sade Bitte Myrsell.
SD:s Anders Lindén fick frågan vad partiet menade med att åka runt till träffpunkter och säga att de tas bort kvälls- men inte dagtid, något som enligt Jesper Englundh (S) skapar stor oro. "Vet ni vilket beslut ni fattat?" frågade Englundh.
– Det vi säger är att lokaler och utrustning står till förfogande om pensionärer med egna ledare vill använda dem. Att vi åker ut och träffar personal är en skyldighet som folkvald, sade Anders Lindén.
Magnus Ahlkvist (V) var en av flera som betonade betydelsen av friskvård, och befarade att beslutet långsiktigt ger högre kostnader för äldreomsorgen.
Kommunalråden Ingvar Smedlund (M) och Ulrika Ornbrant (C), försvarade beslutet om träffpunkter som Smedlund beskrev som "ett alexanderhugg". Han, Ornbrant och Tomas Rådkvist (MP) hänvisade till 2020 års budget som koalitionen och SD beslutade om i juni där skolan, som varit underbudgeterad, prioriteras, inte vård- och omsorg, som ansågs överbudgeterad.