Under måndagen skickade kommunen ut ett pressmeddelande om det allvarliga ekonomiska läget. Att inflationen skulle komma att påverka ekonomin har länge varit ett faktum, men omfattningen har varit oklar.
– Utmaningarna är större än vi trodde. Ska vi ha en budget i balans 2024 måste vi spara 122 miljoner, utöver de sparförslag som redan ligger, säger Peter Book.
Enligt tidigare uppgifter var besparingen nästa år 32 miljoner.
Det han kallar nödbroms innebär att samtliga investeringar fram till 2026 där man ännu inte tagit ett genomförandebeslut skjuts på framtiden. Här finns de stora objekten som berättats om tidigare; förskolan i Skolsta, nya Örsundsbroskolan, kulturhus Joar. Men även andra investeringar som de olika nämnderna/förvaltningarna planerar.
– Här måste nämnderna fundera på varje sak - har vi råd. Ett exempel på sånt är det nya fårhägnet på Dyarna, en sån sak skulle nog ha fått stå tillbaka, säger han.
Peter Book och hans kommunalrådskollega Anders Wikman (NE) betonar att allt måste ses över.
– Varje krona räknas. Alla åtgärder vi nu vidtar gör vi för att slippa säga upp lärare och omsorgspersonal, säger Anders Wikman.
Inflationen har påverkat pensioner, räntor, byggentreprenadkostnader och driftskostnader i form av hyror och livsmedel. Löneökningar med i snitt fyra procent i kombination med osäkra faktorer såsom befolkningsutveckling påverkar också.
– Det här kommer vi att se konsekvenser av även 2025 och 2026, säger Peter Book.
Inför ni anställningsstopp?
– Nej, men vi måste fundera på om varje anställning behövs.
I flera andra kommuner har exempelvis lärare redan börjat varslas. De båda kommunalråden hoppas att man ska slippa gå samma väg.
Kan ni utesluta uppsägningar?
– Ingen kommun kan utesluta något i det här läget, säger Anders Wikman.
Är ni oroliga?
– Nej, det är vårt uppdrag att hitta lösningar tillsammans med tjänstemännen, säger Peter Book.
– Ja, vi måste förstå att vi måste ta den ekonomiska situationen på allvar, säger Anders Wikman.
Nästa års budget skulle egentligen ha antagits i september. Utifrån det osäkra läget vill majoriteten att man skjuter på budgetbeslutet till november.
– Då vet vi mer om hur skatter, pensioner och eventuella statliga bidrag ser ut, säger Peter Book.
Oppositionsrådet Jesper Englundh (S) tycker att det är bra att ta ett helhetsgrepp på alla investeringar.
– Det är bra att se helheten innan man tar ett beslut. Men vad innebär det att tillfälligt skjuta på ett investeringsbeslut? Det blir ju aldrig billigare. Min åsikt är att det aldrig är bra att skjuta på investeringar.
När det gäller att skjuta fram budgetbeslutet fram till november är Jesper Englundh orolig.
– Egentligen ska vi ta budgeten i juni men nu blir det tredje året i rad som vi skjuter fram beslutet till slutet på året. Vad är det för budgetprocess?
Är det inte bra att invänta säkrare besked om bland annat skattepengarna?
– En budget är en budget, det tillkommer alltid nya saker. Men när förvaltningarna bara får någon månad på sig att planera för nästa års verksamhet blir det inte bra. Det sätter oerhörd press på cheferna. Det kanske är bättre att ta en budget tidigare på året och sedan alltid ha en ändringsbudget inlagd mitt under året, säger han.