Men vad fullmäktige kan komma att tycka om Solweig Sundblads (S), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, motion kan likväl komma att bli betydelselöst. Sundblad skrev motionen i mars och yrkade då inte bara att tjänsten som äldreombudsman ska finnas kvar vid kommunledningsförvaltningen, utan också att den ska utökas till att omfatta också det digitala utanförskapet.
Men redan i juni i år stod det klart i och med att den blågröna minoritetsledningen med SD:s stöd tog beslut om 2020 års budget, att tjänsten som äldreombudsman och dess finansiering nästa år flyttas från kommunstyrelsen till vård- och omsorgsnämnden. Det digitala utanförskapet anser majoriteten i kommunstyrelsen att redan ingår i äldreombudsmannens uppdrag.
Kommunstyrelsen föreslog fullmäktige att avslå Sundblads båda yrkanden, S- och NE-ledamöterna reserverade sig. Under debatten i fullmäktige framgick att vård- och omsorgsnämnden står i begrepp att fatta beslut om att ta bort tjänsten som äldreombudsman, ett förslag från förvaltningen som tas upp i nämndens arbetsutskott på tisdagen, dagen efter fullmäktige.
– I stället ska ombudsmannens uppgifter byggas in i ett utökat kvalitetsledningssystem. Det är alldeles bakvänt att nämnden har tänkt fatta ett beslut som kan gå emot det vi i fullmäktige beslutar i kväll, sade Solweig Sundblad.
Efter lång debatt om besparingar, pressmöten och ombudsmannaroll, bordlades motionen med ett minoritetsbeslut.