Besked om äldreombudsman dröjer

Vad ska hända med äldreombudsmannen och vad ska hen göra? Debatten om en S-motion vid måndagens fullmäktige slutade med bordläggning.

Det blev en lång debatt om framtiden för kommunens äldreombudsman vid måndagens fullmäktigemöte.

Det blev en lång debatt om framtiden för kommunens äldreombudsman vid måndagens fullmäktigemöte.

Foto: Lotta Lille /arkiv

Enköpings kommun2019-10-15 18:00

Men vad fullmäktige kan komma att tycka om Solweig Sundblads (S), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, motion kan likväl komma att bli betydelselöst. Sundblad skrev motionen i mars och yrkade då inte bara att tjänsten som äldreombudsman ska finnas kvar vid kommunledningsförvaltningen, utan också att den ska utökas till att omfatta också det digitala utanförskapet.

Men redan i juni i år stod det klart i och med att den blågröna minoritetsledningen med SD:s stöd tog beslut om 2020 års budget, att tjänsten som äldreombudsman och dess finansiering nästa år flyttas från kommunstyrelsen till vård- och omsorgsnämnden. Det digitala utanförskapet anser majoriteten i kommunstyrelsen att redan ingår i äldreombudsmannens uppdrag.

Kommunstyrelsen föreslog fullmäktige att avslå Sundblads båda yrkanden, S- och NE-ledamöterna reserverade sig. Under debatten i fullmäktige framgick att vård- och omsorgsnämnden står i begrepp att fatta beslut om att ta bort tjänsten som äldreombudsman, ett förslag från förvaltningen som tas upp i nämndens arbetsutskott på tisdagen, dagen efter fullmäktige.

–  I stället ska ombudsmannens uppgifter byggas in i ett utökat kvalitetsledningssystem. Det är alldeles bakvänt att nämnden har tänkt fatta ett beslut som kan gå emot det vi i fullmäktige beslutar i kväll, sade Solweig Sundblad.

Efter lång debatt om besparingar, pressmöten och ombudsmannaroll, bordlades motionen med ett minoritetsbeslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!