Dessa så kallade överenskommelser görs så gott som alltid när arbetsgivaren vill att den anställde ska sluta av någon anledning.
– Ofta handlar det om sjukdom av fysisk eller psykisk art som gör att det är bäst att komma överens om att avsluta anställningen. Det handlar om vad som är bäst för såväl den anställde som för verksamheten, säger Håkan Sandberg, HR-chef i kommunen sedan 2014.
De 12 månadslöner som Enköpings kommun har kommit överens med utbildningschefen om som avgångsvederlag när han slutar sin tjänst sista oktober, motsvarar i tid det avgångsvederlag som chefen för vård- och omsorgsförvaltningen fick då hon lämnade sin tjänst 2017. Men säkerhetssamordnarens överenskommelse 2016 omfattade 18 månader, en miljöinspektör som lämnade sin tjänst 2015 fick 14 månadslöner och en stödpedagog 12,5 månader i avgångsvederlag.
Men långt ifrån alla överenskommelser handlar om så många månader, en städare fick en månadslön 2016, lika mycket fick en lärare året efter, och en stödassistent i år. Vanligast är tre månadslöner, det har 22 av de anställda som nått överenskommelser fått. Flertalet av dem var undersköterskor eller hade olika former av assistenttjänster.
För de anställda som lämnar tjänster med överenskommelser om fortsatt lön är det månadslöner det handlar om. Men för kommunen tillkommer arbetsgivaravgifter, 39 procent av lönesumman.
Totalt har det kostat skattebetalarna nära 13,9 miljoner kronor efter att anställda lämnat sina tjänster efter överenskommelser åren 2015 fram till oktober 2019. Då är arbetsgivaravgifterna inräknade.
Antalet överenskommelser har skiftat över åren, 2015 och 2017 nåddes 14 överenskommelser, 2016 var det 13 stycken och år 2018 sex överenskommelser. Under 2019 är det totalt 17 överenskommelser fram till oktober.
– Vi har jämförelsevis få fall i Enköping, och kostnaden för dem under de här fem åren motsvarar ungefär en promille av den totala årliga lönekostnaden, säger Håkan Sandberg.
Att det hittills i år nåtts hela 17 överenskommelser förklarar han med att man jobbat med långtidssjukskrivna.
Bara överenskommelser längre än 12 månader tas upp för beslut i kommunstyrelsens personalutskott. Det har skett tre gånger de här åren. Fem överenskommelser har gällt tolv månader:
– Hur många månader man kommer överens om beror bland annat på anställningsbarheten hos den det gäller, säger Håkan Sandberg.