I den fortsatta processen för att få till stånd ett nytt kommunhus i stället för 1970-talshuset på Kungsgatan som nu är nästan helt utrymt, har politikerna beslutat att även befintliga kommunala byggnader ska utvärderas.
Som EP redan tidigare har berättat om så har i ett första steg olika kommunala tomter utvärderats i förhållande till olika parametrar som bedöms vara viktiga för såväl anställda som för Enköpings invånare och för centrumutvecklingen. Den utvärderingen utföll så att den så kallade Traktorparkeringen i korsningen Doktor Westerlunds gata och Torggatan bedömdes vara den bästa placeringen av ett nytt kommunhus.
I ett andra steg ska sedan kommunledningsförvaltningen undersöka vilka möjligheter den privata marknaden har att erbjuda när det gäller ett nytt kommunhus på privata fastigheter eller på Traktorparkeringen. Samtidigt skulle de privata aktörerna också ge en indikation på vilken hyra som kan bli aktuell i en om- eller nybyggd fastighet. I förvaltningens uppdrag ingick också att få fram en indikation på vad hyran skulle bli om kommunen i egen regi skulle bygga ett nytt kommunhus på Traktorparkeringen.
När kommunstyrelsens arbetsutskott samlades efter trettonhelgen så beslöt man i politisk enighet att lägga ytterligare ett uppdrag till kommunledningsförvaltningen, nämligen att se över vilka befintliga kommunala fastigheter som skulle kunna ge plats för ett kommunhus:
– Kommunen har fastigheter som kanske skulle kunna rymma de funktioner som ett kommunhus behöver. Vi har till exempel fastigheter i Kyrkbacken, och man kan också se om Nyborgsskolan, där komvux nu finns, kan vara möjliga, säger kommunstyrelsens ordförande Ingvar Smedlund (M).
Han understryker att det i uppdraget också ingår att se över vilka konsekvenser det skulle få för befintliga verksamheter i de lokaler som kan vara möjliga.
– Men de kommunala befintliga byggnaderna kommer att bedömas utifrån samma parametrar som ingick när kommunens obebyggda fastigheter utvärderades, säger Ingvar Smedlund.
Den geografiska avgränsningen är satt till rutnätsstaden, det vill säga kvarteren som avgränsas av Tullgatan, Östra Ringgatan, Ågatan och Fjärdhundragatan, och angränsande kvarter.
Det är kommunstyrelsen som 14 januari beslutar hur processen ska gå vidare. En tidplan och ett fördjupat upplägg för de olika delarna ska redovisas i februari.