Avbokningar äventyrar anläggningarnas ekonomi

Många företag drabbas hårt av coronaviruset. Nu berättar tre konferensanläggningar i Enköping om hur det är att jobba i en bransch i kris.

Lars-Åke Granath är VD för Kompassen i Enköping. Nu jobbar han och resten av konferensanläggningarnas ägare i Enköping för att motverka konsekvenserna av coronaviruset.

Lars-Åke Granath är VD för Kompassen i Enköping. Nu jobbar han och resten av konferensanläggningarnas ägare i Enköping för att motverka konsekvenserna av coronaviruset.

Foto: Anders Liljestrand

Enköpings kommun2020-03-20 06:00

Förlorad ekonomi, permitteringar och varslande av personal. Coronaviruset lämnar ingen oberörd. I Enköping har konferensanläggningarna hamnat i ett ansträngt läge med många avbokningar och inställda evenemang. Lars–Åke Granath är VD på Kompassen.

– Det har varit dramatiskt. Vi har fått många avbokningar och mars är en av våra starkaste månader. LRF skulle varit här denna vecka, de och andra stora organisationer träffas ofta under mars för att se över året som kommer, säger Lars–Åke Granath.

Hittills har avbokningarna bara gällt mars månad, men enligt Lars–Åke Granath förväntar han sig att se samma mönster i april.

–  Vi har rätt många bokningar kvar i april, men vi misstänker att de också kommer att avbokas. Redan nu har vi behövt boka av kommande evenemang som kammarkonserten och barnkonserter, förhoppningsvis kan vi ha dem i höst istället, säger han.

Kompassen har fortfarande sin verksamhet igång och följer de direktiv som finns från myndigheterna. Samtidigt tittar de på olika krislösningar om det skulle bli aktuellt att stänga ner.

– Vi lyfter på alla stenar och rättar oss efter vad myndigheterna säger. Det gäller att vara proaktiv. Samtidigt måste man tänka positivt, det känns väldigt jobbigt nu men jag tror att det kommer blåsa över. Det finns ett liv efter corona också, säger Lars–Åke Granath.

Även på Haga Slott har man fått många avbokningar. VD Marcus Dennerstedt vittnar om en drastisk minskning i antal lunchgäster på sin anläggning.

– Vanligtvis brukar det vara 150 personer kanske, nu är det fem till tjugofem, otroligt mycket mindre. Det är även grupper som ringer hit och frågar om de kommer vara ensamma på anläggningen, för att inte riskera smittspridning, säger Marcus Dennerstedt.

Men någon överdriven oro märks inte på Marcus Dennerstedt.

– Panik hjälper aldrig. Då blir det inte rationellt, säger han.

Liknande scener kan ses i Fagerudds lokaler. Verksamheten är igång, men där har vissa i personalen fått stanna hemma på grund av förkylningssymptom. Sebastian Tarkowski, VD, berättar att de tar tillfället i akt för att göra saker som annars inte prioriteras lika högt.

– Vi städar extra noga och ska göra om lite i våra lokaler. Det blir roligare att kunna säga välkommen tillbaka till våra nya roligare lokaler än välkommen tillbaka efter den här tråkiga tiden, säger VD Sebastian Tarkowski.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!