Aslan vill se snabbare tag av kommunen

Enköpings kommun klättrar på rankningen över företagsklimatet. Men företagaren Aslan Dogan vill se snabbare kommunala beslut.

Aslan Dogan på ATD Fragrance, som blev årets handlare 2019, vill se snabbare beslut från Enköpings kommuns sida.

Aslan Dogan på ATD Fragrance, som blev årets handlare 2019, vill se snabbare beslut från Enköpings kommuns sida.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2019-09-24 16:00

På tisdagsmorgonen släppte Svenskt Näringsliv rankningen över företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Både Enköping och Håbo klättrar i listan.

Enköping har förbättrat sig 15 placeringar sedan förra året och är nu 105:a på listan. Håbo har tagit ännu fler placeringar (från ett sämre utgångsläge), från 203 till plats 175.

Rankningen bygger på enkätsvar från företagare samt statistiska faktorer från SCB och UC AB.

Aslan Dogan, som driver parfymbutiken ATD Fragrance (Årets handlare på Företagargalan) i Enköpings centrum tillsammans med Tedora Dogan, tycker att en faktor drar ner betyget på Enköpings företagsklimat.

– Det tar, ursäkta språket, en sån jäkla lång tid för kommunen att ta beslut, säger Aslan Dogan.

Han efterlyser snabbare beslut från kommunens sida när det gäller Paushusets framtid än när det gäller Stadshotellet och den grop som finns kvar som hittills är ett bestående minnet av hotellet vid Stora torget. Paushusets ägare vill riva och bygga nytt, men planfrågan är ännu inte avgjord.

– När det gäller Stadshotellshålet och Paushuset måste det hända grejer nu. Paushuset är den viktigaste frågan. Som det ser ut nu är det inga butiker som vill vara där och det är den enda gallerian som vi har här, säger Aslan Dogan.

Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt Näringsliv i Uppsala län, konstaterar att det framförallt är två saker som har lyft Enköping i rankningen: ett något bättre sammanfattande betyg på företagsklimatet och ökad nyföretagsamhet.

– Så fort det rör sig det minsta lilla på det sammanfattande omdömet över företagsklimatet blir det ett stort genomslag. Den frågan utgör en tredjedel av hela rankingen, säger Anna-Lena Holmström.

Hon anser att kommunerna direkt eller indirekt kan påverka på hela företagsklimatet. I kommunernas arbete gentemot företagen krävs det att tjänstemännen drar åt samma håll.

– Det räcker inte att nio av tio av tjänstemännen är toppen att ha att göra med. Det måste i princip vara tio av tio, säger regionchefen.

I Enköping har 182 av 400 tillfrågade företag svarat på enkäten. I Håbo har 73 av 200 svarat.

Enköpings kommun beskriver i ett pressmeddelande sitt utvecklingsarbete för bättre företagsklimat. Där nämns bland annat startmöten för att hjälpa företagare att göra rätt från början och mötesformen Dukat bord, där företagare får träffa tjänstemän från olika förvaltningar vid ett och samma tillfälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!