"Är byggnaden viktigare än människan?"

En branddrabbad på Kärrhöksgränd kritiserar hyresvärdens bemötande. "Är byggnaden viktigare än människan?", undrar hyresgästen.

Hyresgästerna fick 20 minuter till förfogande för att hämta tillhörigheter. Alldeles för lite tid, anser en av de branddrabbade.

Hyresgästerna fick 20 minuter till förfogande för att hämta tillhörigheter. Alldeles för lite tid, anser en av de branddrabbade.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2019-09-28 12:00

Natten till söndagen 15 december brann huset med 42 lägenheter på Kärrhöksgränd. Hela huset evakuerades. Hyresvärden Brogripen räknar med att det kommer att dröja cirka ett år innan huset är återställt, så att hyresgästerna kan få flytta in i sina hem igen.

Här om dagen berättade tidningen om hur det gick till när hyresgästerna i tisdags fick möjlighet att hämta personliga tillhörigheter i sina lägenheter. Familjerna fick 20 minuter på sig per lägenhet.

En av hyresgästerna tycker att hyresvärdens bemötande av familjerna var ovärdigt.

– De stod vid dörren och tog tid. När det var fem minuter kvar ropade de att man måste ut, berättar hyresgästen.

– Det är många som är jätteledsna och att sedan bli stoppad så där i sitt eget hem är väldigt dåligt.

Enligt Brogripen kommer huset nu att säkras och skräp rensas bort. Det ska vara klart på onsdag. Efter det ska hyresgästerna kunna tömma sina lägenheter.

Per Ola Lindqvist, vd för Brogripen, förklarar den strikta tidsbegränsningen med att alla familjer skulle in under en dag och hämta sina värdesaker. Försäkringsbolagens personal var också på plats. Lägenhetsdörrar i huset var uppbrutna efter räddningsinsatsen. Det gällde att se till att rätt personer gick in och att det även skedde på ett säkert sätt.

– Vid vår planering av dagen kom vi fram till att 20 minuter för att hämta personliga tillhörigheter var det som skulle fungera. Vi ville ju att alla skulle få chansen samma dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!