– Vi har varit med och tagit beslutet, ska vi då inte kunna få se samma annons som de som ska lägga anbud, frågar han.
Enköpings kommun inledde för en vecka sedan en hyresvärdsupphandling för ett nytt kommunhus. Man söker en privat fastighetsägare som kan erbjuda ett sådant i centrala staden.
Innan kommunen gick ut med upphandlingen fick politikerna i kommunstyrelsen en övergripande powerpoint-presentation av de krav som skulle komma att ställas. Anders Wikman ville dock ha mer kött på benen och begärde att få se upphandlingsdokumentet när det blev klart.
– Ingen visste vad som gällde så tjänstemännen skulle undersöka saken. På kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) i tisdags återkom de med ett nej, säger han.
Med den nyligen beslutade frågan om att inte offentliggöra handlingar inför utskotten i färskt minne tyckte Wikman att det gått för långt.
Han begärde ut underlaget med stöd av offentlighetsprincipen och, säger han, fick som ensam ledamot ut det dagen efter.
– Därmed är ju saken avgjord, vad är det här för hemlighetsmakeri?
Oppositionsrådet Jesper Englundh (S) håller med i kritiken.
– Politiken måste bli mer handlingskraftig och då behöver vi information så vi kan fatta bättre beslut. Det är dags för ledningen att stå för sina beslut och inte låta tjänstemännen hålla i taktpinnen, säger han.
Kommunstyrelsens ordförande Peter Book (M) tillbakavisar Anders Wikmans påstående om att man inte ville lämna ut handlingen till alla ledamöter.
– Vi fick inget klart och redigt svar på ksau. Därför fick kanslichefen i uppdrag att undersöka saken och ska återkomma med ett svar, säger han.
Det som ska undersökas, säger han, är att kommunen som upphandlande myndighet hanterar frågan på korrekt sätt och inte riskerar att bryta mot upphandlingssekretessen om man låter kommunstyrelsens ledamöter få titta på upphandlingsdokumentet.
EP ringer på nytt upp Anders Wikman för att kolla eventuella missförstånd.
– Jag har ju redan fått dokumentet. Om det behövs tre politiska möten för att klargöra om vi politiker ska få ta del av handlingar som redan är allmänna och vi kan inhämta på annat håll, är väl det ett tecken på att den demokratiska kompassen inte är helt rätt inställd i kommunstyrelsen, säger han.