Rätten till en bostad bör lyftas som den grundläggande mänskliga rättighet som det är, skriver länsstyrelsen i rapporten Analys av regional bostadsmarknad 2021. I rapporten poängteras att det inte råder bostadsbrist för alla, men att det är en allt större grupp som hamnar utanför bostadsmarknaden. Den stora utmaningen är att skapa en tillgång på bostäder med en rimlig prisnivå. Därav anser länsstyrelsen att enbart nybyggnation inte kan lösa bostadsbristen, då det är en växande grupp som inte har råd med de höga hyrorna i nyproduktion. Samma grupp har också svårare att ta sig in på bostadsmarknaden för bostadsrätter och villor, då priserna ökat kraftigt i länet. De har också för kort kötid för att ha tillgång till hyresrätter med billigare hyror.
Samtliga kommuner i Uppsala län har, enligt rapporten, ett underskott på bostäder för ungdomar. Nyanlända möter ofta en särskilt utsatt situation på bostadsmarknaden, då de ofta bor trångbott och i utsatta områden, vilket enligt rapporten kan ha långtgående effekter på integration och etablering. Länsstyrelsen påpekar också att det är oklart hur omfattande den strukturella hemlösheten ser ut i länet samt att trots att kommunerna i Uppsala län arbetar för att motverka avhysningar, så har dessa ökat de senaste åren.
Enköping har haft störst befolkningstillväxt procentuellt sett under 2020 av länets kommuner. Enköping uppger i rapporten att det råder brist på bostäder i kommunen. Under 2021-2022 förväntas 1 234 bostäder påbörjas, varav 674 hyresrätter och 409 bostadsrätter. 130 av hyreslägenheterna ska vara till för specifika grupper, som till exempel äldre och unga. Länsstyrelsen poängterar dock att det förväntade antalet ofta är en överskattning av det faktiska utfallet.
Enköpings kommunen uppger att det råder ett underskott på bostäder särskilt för ungdomar och för personer med funktionsnedsättning, medan det råder balans för nyanlända, studenter och äldre. Enligt Enköping begränsas byggandet av bostäder av att det är svårt för privatpersoner eller byggherrar att få lån samt att produktionskostnaderna för bostäder är höga.
De som inte påverkas av bostadsbristen är personer som innehar tillgångar, höga eller stabila inkomster. För dem fungerar, enligt rapporten, bostadsmarknaden väl i länet. Dock påpekar länsstyrelsen att bostadsbristen också kan påverka personer med relativt goda inkomster.