Håbo kommun är en av de kommunerna i landet som har lägst arbetslöshet, 4 procent. Bland ungdomsarbetslösheten (18-24 år) ligger den på 5,3 procent, 54 ungdomar är antingen öppet arbetslösa eller ingår i något aktivitetsprogram.
– Håbo är bland de kommunerna i landet som har lägst arbetslöshet, med bra pendlingsläge till Stockholm som hjälper, säger Carina Bergman, sektionschef på arbetsförmedlingen Enköping Bålsta.
– Det är många från Stockholm som kanske har jobb eller egna företag, som väljer att flytta hit eftersom det ligger så pass nära Stockholm, säger Kenny Jonsson, sektionschef.
Arbetslösheten i Enköping är lite högre, den totala arbetslösheten är på 6 procent och 10 procent bland ungdomarna.
En av de arbetslösa ungdomar som finns i Enköpings kommun är 18-åriga Isa Mohammad Hassani. Han anlände från Syrien som 15-åring men kommer från början från Afghanistan.
– Jag har sökt massor av jobb men det går inte att hitta några, säger han.
Isa Mohammad Hassani har inte klarat av sina gymnasiestudier men talar fyra språk. Han är hoppfull om att i framtiden ta körkort.
– Nästa år kanske jag har körkort, säger Isa Mohammad Hassani.
261 ungdomar är antingen öppet arbetslösa, eller ingår i något aktivitetsprogram i Enköpings kommun.
– Vi jobbar aktivt med åtgärder för ungdomar, som är en prioriterad grupp. Vi har startat upp projekt med kommunerna, Jobbcentrum i Enköping och Framsteget i i Håbo. Dels har arbetsförmedlingen gått in med pengar men sedan finansieras det av samordningsförbundet i Uppsala. Vi jobbar också intensivt med jobbgarantin, säger Carina Bergman.
Historiskt sett har ungdomsarbetslösheten varit låg i Enköpings och Håbo kommun. Om ungdomarna har slutfört gymnasiet ökar chansen till att få ett jobb.
– Att slutföra gymnasiet med fullständiga betyg ser vi nästan som en förutsättning för att få ett jobb. Vi ser att det är många ungdomar som slutar gymnasiet utan dem, eller inte slutför studierna. Det också bra att ha en eftergymnasial utbildning. Sedan är det även bra att körkort. Då är man bra rustad, säger Kenny Jonsson.
Den som är långtidsarbetslös trots den rådande högkonjunkturen kan vara i behov av mera stöd. Det kan exempelvis handla om samordnade insatser med andra myndigheter eller andra aktörer.
– Då behövs ofta insatser från både kommunen och från Arbetsförmedlingen men ibland även från Försäkringskassan och vården, säger, säger Carina Bergman.