Lasarettet i Enköping har tagit fram ett eget informationsmaterial och lagt upp en tydlig strategi för att hjälpa patienter att bli alkohol- och tobaksfria inför och efter operationer. Alla patienter som ska opereras informeras om riskerna med alkohol och tobak.
Maria Flykt, överläkare och kirurg, Maria Nordström, fysioterapeut och livsstilskoordinator, och Emma Algell, processledare, arbetar med projektet.
Emma Algell och Maria Nordström har gjort två informativa utbildningsfilmer som patienterna får ta del av. Filmerna är unika i sitt slag och andra regioner har visat intresse för att göra något liknande.
Patienterna får titta på filmerna på en surfplatta när de besöker mottagningen, men de kan också se materialet hemifrån. Tillsammans med kallelsen till lasarettet följer också en informationsbroschyr om riskerna med tobak och alkohol.
Patienterna tillfrågas även om sina alkoholvanor.
– Frågor om riskbruk är något som vi ska lyfta med alla våra patienter, berättar Maria Nordström.
Att tobak ger ökad risk för sårläkning, infektioner och komplikationer i hjärta, lungor och kärl vid operationer har varit väl känt länge. Att bruk av alkohol innebär liknande risker har varit mindre känt hos allmänheten.
Maria Flykt berättar att forskning entydigt visar att alkohol har skadliga effekter för den som ska opereras.
– Alkohol har stor inverkan på sårläkning, risken för infektioner och på hjärtats förmåga. Den som har druckit alkohol inför en operation löper en ökad risk att hamna på intensivvård, säger Maria Flykt.
– Forskningen visar också att den som dricker motsvarande två glas vin om dagen har en förhöjd risk för komplikationer vid operation, fortsätter hon.
– Eftersom man inte vet den nedre gränsen för hur stor mängd alkohol som är skadligt rekommenderar man totalstopp vid operation, berättar Emma Algell.
Rekommendationen till den som opereras är sex till åtta veckors uppehåll inför operationen och sex till åtta veckors uppehåll efteråt. Det gäller både tobak och alkohol.
Maria Flykt upplever att de flesta patienter är motiverade att sluta före och efter operationen. I en hel del fall innebär stoppet att de slutar helt.
– Med motiverande samtal går det bra för väldigt många. Det viktiga är att vi har fått patienterna att förstå att de kan påverka resultatet för operationen, säger hon.