Debatten hade sin upprinnelse i en två år gammal motion från socialdemokraten Sverre Ahlbom. Han föreslog att kommunen ska sluta kalla dem som bor på omvårdnadsboenden för "kunder" och istället använda sig av ordet "boende". Kundbegreppet vilseleder och skapar en ojämlik känsla mellan vårdpersonal och de äldre, menade han bland annat.
Frågan har utretts av vård- och omsorgsförvaltningen och när den nu kom tillbaka till politikerna i fullmäktige stod det klart att politiken inte var överens.
– Att vara kund innebär att man kan välja mellan varor och tjänster. Inom den kommunala vården kan du inte välja, du är beroende av ett biståndsbeslut, sa Solweig Sundblad (S), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Hon underströk att Socialstyrelsen avråder från kundbegreppet och undrade varför inte Enköpings kommun kan följa det rådet.
Bitte Myrsell (M), ordförande i nämnden, stod på sig och menade att kundbegreppet är enhetligt och bra och kan användas till alla grupper inom vården.
– Skulle vi byta så måste vi ersätta ordet med många andra; hyresgäster, hemtjänsttagare, brukare och så vidare. Men föreslå gärna något bättre samlingsnamn, uppmanade hon.
Socialdemokraten Johan Enfeldt varnade för risken att politiken börjar se "kunder" som sin motpart.
– Vi är alla medlemmar i kommunen och vi politiker är valda för att företräda de andra medlemmarna. Betraktar vi de andra som kunder, då börjar vi se oss som företrädare för en organisation som säljer tjänster. Då identifierar vi oss med den offentliga administrationen, som är medlemmarnas motpart. Det är ingen önskvärd effekt, menade han.
När debatten pågått cirka 20 minuter tyckte moderaten Erik Jansson att det fick räcka.
– Jag tror att medlemmarna i kommunen förväntar sig mer av oss, att vi har en högre intellektuell nivå på debatten än om det ska heta kund eller inte. Kalla det vad du vill, menade han och fick omedelbar mothugg av Solweig Sundblad.
– Man säger inte så, att vi slösar med tiden. Det här är demokrati, menade hon.
Nystart Enköpings Anders Wikman höll med om att kundbegreppet inte är oproblematiskt i vården men tycker det är svårt att hitta något bra alternativ.
– Jag kommer att fundera på det här och prata med våra representanter i vård- och omsorgsnämnden. Jag hoppas att vi hittar ett bättre ord, sa han.
I väntan på det blev beslutet efter kvällens längsta debatt att kundbegreppet är kvar ännu en tid.