2600 säger nej till privatisering av Bresse camping

På onsdagen var det dags för Anne-Kristin Føsker att lämna över namnen på alla dem som vill att Enköpings kommun ska behålla rådigheten över hela Bredsandsområdet.

Efter nästan ett halvårs namnsamlande kunde Anne-Kristin Føsker lämna över resultatet av Bredsandsuppropet. "Nej till tomträtt", var ett av kraven.

Efter nästan ett halvårs namnsamlande kunde Anne-Kristin Føsker lämna över resultatet av Bredsandsuppropet. "Nej till tomträtt", var ett av kraven.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2021-09-08 15:55

Finanskommunalrådet Peter Book (M) tog god tid på sig för att lyssna på Anne-Kristine Føsker när hon redogjorde för Bredsandsuppropets önskemål: 1. Man vill att kommunen stoppar planerna på att överlåta tomträtten till Bredsands Camping & Stugby. 2. Man vill man att kommunen behåller full rådighet och kontroll av hela Bredsandsområdet och avsätter pengar till nödvändig upprustning. 3. Man vill se olika alternativ till hur driften ska skötas.

2 600 personer har skrivit under sina namn, på Facebook och på traditionella namnlistor.

– Det är en anseenlig mängd människor som ändå engagerat sig. Kommunen vill ju gärna ha medborgardialoger, här har man ju fått en sådan, menade hon och hänvisade till alla kommentarer som lämnats i Facebooktråden.

Peter Book sa sig inte vara förvånad över engagemanget bland Enköpingsborna.

– Det är ju en känslomässig fråga. Bredsand är ett område som de flesta har en relation till.

Hur påverkar namninsamlingen det kommande beslutet?

– Det här tar jag på största allvar, det läggs förstås in i den helhetsbedömning som vi ska göra. Det är en hedersfråga för hela kommunen så vi måste diskutera över partigränserna, säger han.

Anne-Kristine Føsker betonade att det inte handlar om någon jakt specifikt på Firs Camp som driver campingen.

– Det är tomträtten i sig vi vänder oss emot, det är alldeles för riskabelt och man binder upp sig på många år.

Hon startade namninsamlingen i våras då kommunstyrelsen skulle ta ställning till att omvandla det nuvarande arrendeavtalet för campingen till ett så kallat tomträttsavtal med en avtalstid på 60 + 40 år.

First Camp, som drivit anläggningen sedan 2012, vill ha ett långt tomträttsavtal som skulle göra det möjligt för bolaget att låna pengar till de investeringar man utlovat, bland annat upprustning av anläggningen och anläggande av en bana för äventyrsgolf.

Tecknas ett tomträttsavtal fortsätter kommunen att äga marken men förlorar inflytande över anläggningen.

Själva stranddelen har aldrig ingått i First Camps arrende och det är heller inte meningen att den ska ingå i ett eventuellt tomträttsavtal.

I mars när ärendet var uppe på kommunstyrelsens bord återremitterades det till kommunledningsförvaltningen, som då fick i uppdrag att ta fram ett förslag om att bilda ett kommunalt bolag för att på så sätt kunna genomföra ett tomträttsavtal med First Camp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!