En successiv höjning av kommunalskatten med totalt 4,75 kronor fram till 2030 eller en årlig besparing på kostnader med drygt 2 procent. Det är vad som krävs för att Enköpings kommun ska få balans i intäkter och kostnader om prognoser för bland annat befolkningsutveckling visar sig stämma.
Det framgår av en närmare 200 sidor lång rapport från PwC med revisionsbyråns översyn av kommunens ekonomi sju år bakåt, nu och i framtiden som Enköpings politiker med blandade känslor tagit emot. Rapporten går igenom kostnader och intäkter för olika verksamheter, för kommunens intäkter från staten, det vill säga utjämnings- och statsbidrag, och jämför Enköping med rikssnitt, med jämförbara kommuner och med länet.
I rapporten framgår att kommunverksamheternas intäkter 2018 var 133 miljoner kronor lägre än riksgenomsnittet. Det var en siffra som fick inte bara kommunstyrelsens ordförande Ingvar Smedlund (M) att haja till när en kort redovisning av rapporten presenterades för kommunstyrelsen i mars. Nu har kommunledningsförvaltningen inför kommunstyrelsens arbetsutskott redogjort för hur man arbetar vidare.
– Att verksamheternas intäkter 2018 var 133 miljoner kronor lägre i Enköping än riksgenomsnittet är naturligtvis något som vi behöver titta närmare på. Men samtidigt måste vi komma ihåg att kommuner kan se väldigt olika ut till exempel när det gäller sammansättning av befolkning, bebyggelse och avstånd, säger Ingvar Smedlund.
De största avvikelserna vad gäller intäkter, 31,8 miljoner kronor, gällde infrastruktur och skydd. I det ingår bland annat näringslivsfrämjande åtgärder, fysisk planering, gator och parkeringar, miljö- och hälsoskydd, och alkoholtillstånd.
Innebär det att avgifter som berör de här områdena kommer att höjas?
– Det är klart att vi ser en potential att höja avgifter där, men det är långt ifrån beslut och noggranna analyser måste göras. Inte minst behöver underlag tas fram för Enköping och jämförbara kommuner, säger Ingvar Smedlund.
Mångmiljonavvikelser gällde också för rapportens kategorier "särskilt riktade insatser", 30,4 miljoner kronor, "affärsverksamhet" 27,7 miljoner kronor och "intäkter gällande äldre och funktionsnedsättning enligt bland annat socialtjänstlag och LSS" 23,2 miljoner kronor. Kommunledningsförvaltningen räknar med att vara klar med en första analys av uppgifter och jämförelser till mitten av juni.
Jesper Englundh (S), oppositionsråd, ser liksom Smedlund PwC-rapporten som ett viktigt underlag i kommande budgetarbete:
– Vi behöver veta mera om vad siffror och kategorier innehåller, men vi behöver också ta ett helhetsgrepp med debatt och diskussioner om hur vi ser på taxor och avgifter, säger Jesper Englundh.
PwC-rapporten har även sett på kommunens investeringsplaner, och funnit att utifrån förväntad befolkningsökning ligger investeringarna både väldigt högt och med för stor del tidigt under perioden fram till 2030. Som exempel nämns att i stället för tre nya eller tillbyggda skolor skulle det räcka med två.
– Att bara utgå från förväntade befolkningssiffror gör att man missar både fastigheternas skick och geografin, det senare berör våra kransorter. Vi kan självklart inte bortse från behoven där. Översynen som PwC gjort är grundlig och tankeväckande, men den kan inte tillämpas rakt av, säger Ingvar Smedlund.