12 månadslöner till chef som slutar

Tolv månadslöner, 972 000 kronor, får utbildningschefen i avgångsvederlag när han lämnar sin tjänst i förtid i slutet av oktober.

Frank Stoor tillträdde tjänsten som utbildningschef i januari 2016. Nu lämnar han jobbet som chef över kommunens största förvaltning.

Frank Stoor tillträdde tjänsten som utbildningschef i januari 2016. Nu lämnar han jobbet som chef över kommunens största förvaltning.

Foto: Magnus Eriksson /arkiv

Enköpings kommun2019-10-10 06:00

I mitten av september skrev Enköpings kommun i ett pressmeddelande att utbildningschefen Frank Stoor efter knappt fyra års anställning skulle lämna sin tjänst redan 31 oktober.

Förklaringen som Frank Stoor själv gav till att han lämnar sitt jobb var att nya arbetssätt ska formas under en ny nämnd och att han ansåg att det var bättre att kliva av i början av mandatperioden i stället för mitt i. Han hänvisade också till att ”hur jag än räknar blir jag inte yngre”. Frank Stoor fyllde 60 det år han tillträdde tjänsten i Enköping, 2016.

Tf kommundirektören Christin Tjärnheden och ordföranden i utbildningsnämnden Mats Flodin (M) var de som förhandlade med Frank Stoor om avgångsvederlaget.

Mats Flodin framhåller att den nya politiska ledningen inte har varit missnöjda med utbildningschefen, men att i synnerhet gymnasiet står inför en utvecklingsperiod:

–  Frank är nära pensionsålder och detsamma gäller ett antal chefer i hans ledningsgrupp. Det finns anledning att se över ledningen inför stora förändringar, och det är bättre om en ny utbildningschef också har möjlighet att påverka sammansättningen av sin ledningsgrupp.

Att avtalet kan väcka undran i en tid när förvaltningarna är beordrade att spara är Mats Flodin medveten om:

–  Men det kan kosta en hel del om förvaltningens olika delar är osynkade också, säger han.

Rekryteringen av en ny utbildningschef kommer att ske på traditionellt sätt säger Mats Flodin,  och fram tills att en ny chef tillträtt kommer gymnasiets rektor Linda Lindahl att gå in som tillförordnad förvaltningschef.

Solweig Eklund (S) är vice ordförande i utbildningsnämnden. Hon har inte varit delaktig i förhandlingen med Frank Stoor:

– Nämnden har naturligtvis fått information om att Frank lämnar sin tjänst och om uppgörelsen. Den redovisning vi fått är densamma som gått ut i pressmeddelandet. 

Har det funnits missnöje med Frank Stoor som chef?

–  Om det finns eller funnits missnöje med honom så är det i varje fall ingen samlad uppfattning i nämnden och heller inget som framförts där, säger Solweig Eklund.

Avgångsvederlaget till Frank Stoor beräknas på månadslönen 2019 vilken uppgår till 81 000 kronor.  För kommunen tillkommer förutom månadslönen också arbetsgivaravgiften på 39 procent.

Frank Stoor har hänvisat till Christin Tjärnheden för svar på frågor om hans avgång och överenskommelsen som nåtts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!