Almega: Kommunen konkurrerar med lokala företag

Ett kommunalt beslut om drift av gym i Pepparrotsbadet gör att Almega oroas för det lokala företagsklimatet. Nu bjuds organisationen in till möte.

Att driva gym ingår inte i det kommunala uppdraget anser Almega, tjänsteföretagens branschorganisation, och beklagar kommunen valt att konkurrera med lokala företag .

Att driva gym ingår inte i det kommunala uppdraget anser Almega, tjänsteföretagens branschorganisation, och beklagar kommunen valt att konkurrera med lokala företag .

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Enköpings kommun2020-12-26 17:00

I början av november skrev Almega, branschorganisationen för tjänsteföretag, till kommunen med anledning av upplevelsenämndens beslut att gym och restaurang i Pepparrotsbadet ska drivas i kommunal regi.

"Att bedriva gym ryms inte inom det kommunala uppdraget och vi finner det ytterst beklagligt att Enköpings kommun ägnar sig åt att konkurrera med lokala näringsidkare." skrev Almega Friskvårdsföretagens ordförande Mats Sunebäck, och avslutade skrivelsen med förhoppningen att man tillsammans med kommunen kan fortsätta arbeta för ett gott företagsklimat.

Enligt Per Ekegren, kanslichef på kommunledningsförvaltningen, kommer branschorganisationen att bjudas in till ett möte med anledning av skrivelsen.

Som Enköpings-Posten tidigare skrivit har kommunjurister varnat för att ett beslut om drift i egen regi av gym och restaurang kan bryta mot kommunallagen. Innan beslutet i upplevelsenämnden togs i mars i år hade dåvarande kommunjuristen en dialog med tjänstemännen och framförde att driftformer borde utredas närmare. I slutet av oktober påminde nuvarande kommunjuristen i ett PM om risken för att beslutet kan bryta mot kommunallagen.

Ingvar Smedlund (M), kommunstyrelsens ordförande, har på EP:s fråga svarat att kommunledningsförvaltningen har "specialkompetenser som saknas ute på förvaltningarna, exempelvis jurister, och deras uppdrag är att stödja när så önskas."

Men juristernas varningar klingade ohörda. Nämndens ordförande Kristina Eriksson (KD) sade i början av december till EP att hon känner sig trygg med beslutet i mars utifrån det underlag som presenterades av en tjänsteman på den egna förvaltningen som hon beskrivit som "jurist i botten". 

Den tjänsteman hon hänvisade till har läst juridiska kandidatprogrammet 4,5 år med fördjupning mot skatterätt och företagsbeskattning.

Nämndens vice ordförande Sverre Ahlbom (S) sade i december att "PM:et är fullständigt oviktigt och jag känner mig helt trygg med beslutet i mars oavsett vad någon jurist säger." 

Per Ekegren skriver i ett mejl att "när vi blir varse juridiska risker på en mer principiell nivå försöker vi informera berörda förvaltningar om detta så att kommande beslut fattas så väl underbyggda som möjligt".

Trots att kommunjurister i det här fallet varnat uttrycker Smedlund och Ekegren förståelse för att nämnder utifrån olika bevekelsegrunder kan dra olika slutsatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!