VVS-montörerna heta och efterfrågade

Fredrik Andersson är attraktiv på arbetsmarknaden. VVS-montörer är ett av de yrken som det är störst efterfrågan på enligt Arbetsförmedlingen.

9 februari 2017 16:26

På torsdagen presenterade Arbetsförmedlingen sin rapport om framtidsutsikterna för omkring 200 yrken. Efterfrågan är stor på flera olika yrkeskategorier hos arbetsgivare i Uppsala län.

På en gård i Södra Vad, utanför Fjärdhundra, jobbar VVS-montören Fredrik Andersson och en av hans kollegor från Grillby och Fjärdhundra Rör med en djupvattenpump. Just VVS-montörer och i synnerhet de med lång erfarenhet är det stor efterfrågan på enligt Arbetsförmedlingens rapport.

Patrik Larsson som äger Grillby och Fjärdhundra Rör menar att det även finns en stor efterfrågan på yngre duktiga VVS-montörer som är i början på sin yrkeskarriärer.

– Det är svårt, nästan omöjligt att hitta VVS-montörer med lång erfarenhet. Vi försöker istället hitta unga montörer som har det rätta drivet och viljan att jobba. Vi försöker att hitta dem redan på gymnasiet när de ska ut och praktisera, så att vi kan lära dem hur vi jobbar i företaget, förklarar Patrik Larsson.

Fredrik Andersson praktiserade ett par dagar varje vecka under hela sin skoltid på företaget.

– Sedan jag gick ut skolan för ett och ett halvt år sedan har jag jobbat här som lärling, säger han.

Han konstaterar att jobbet är varierande och bra. Den ena dagen kan det handla om att byta rör under en diskbänk och en annan dag om att få ordning på trasig pump.

I sommar är lärlingstiden över.

– Då ska jag göra ett prov för att bli godkänd och få jobba som VVS-montör, berättar Fredrik.

Att det är svårt att hitta VVS-montörer i Uppsala län hänger samman med att länet växer, något som innebär att bostadsbyggandet går för högtryck.

– Ska vi hitta en ny VVS-montör som varit med länge i branschen då måste vi rycka honom från någon av våra lokala konkurrenter och det är inte schysst. När vi kan rekrytera en erfaren montör så är det oftast någon som jobbat i Stockholm tidigare och inte längre vill pendla, förklarar Patrik Larsson.

Patrik Larsson menar att statusen på alla hantverksyrken måste höjas på något sätt. Han menar att många i dag väljer en hantverksutbildning bara om de inte kommer in på någon annan utbildning på gymnasiet. Han menar att branschorganisationer, skolan och kommuner behöver hjälpa till och förklara på ett bra sätt vad det innebär att jobba som hantverkare.

– Att jobba som VVS-montör kan i bland vara tungt och jobbigt, men det handlar också mycket om att ha koll på beräkningar och teknik för att klara av lösa de problem man ställs inför i samband med ett bostadsbygge eller ute på en industri, menar Patrik Larsson.

Rapport

Arbetsförmedlingens rapport om framtidsutsikterna för 200 jobb bygger på intervjuer med arbetsgivare i Uppsala län. I rapporten framgår att många arbetsgivare har behov av att nyanställa. Bland annat när det gäller VVS-montörer, kockar, processtekniker, bussförare, tolkar och vårdadministratörer är efterfrågan på personal stor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Sjöberg

Ämnen du kan följa