"Vi ses där ute någonstans"

Konstrundan Vår konst invigdes på långfredagen på Enköpings museum. Det var startskottet för en påsk fylld med konst. "Vi ses där ute någonstans", konstaterade invigningstalaren Bo Sundqvist.

19 april 2019 13:00

Inte mindre än 56 utställare och 17 kyrkor finns med i årets upplaga av Vår konst. Den som ska ge sig ut och botanisera bland all konst och kulturarv under påskhelgen kan först besöka samlingsutställningen på Enköpings museum för att få en överblick. Där finns nämligen smakprov från alla utställarna.

– Det är otroligt många utställare i år. Det är rekord och det är många nya, berättade Anna-Lena Eriksson i arbetsgruppen för Vår konst.

Anna-Lena har varit med på alla tidigare årgångar och tänker även på denna, den 21:a, åka runt till alla utställarna.

– Jag brukar klara det på tre dagar, sa hon.

Inne på museet var det (precis som tidigare år) fullt med förväntansfulla besökare under invigningen, då man kunde mingla runt med lite cider i glaset och snacka med alla gamla och nya bekanta bland de utställda konstverken.

Invigningstalaren Bo Sundqvist funderade i sitt tal kring konstens dragningskraft, om suget efter att få ge sig ut på konstrundan år efter år för att stifta bekantskap med vad nya och gamla favoriter har uträttat i sina ateljéer.

– Dragningskraften finns kvar. Man vill se nästa konstrunda.

Han riktade även ett stort tack till alla som jobbar för att Vår konst ska vara möjligt.

– Det är tack vare arbetsgruppen för Vår konst och Enköpings kommun som konstrundan möjliggörs, sa han.

Bo kommer som sagt att ge sig ut för att både se konst och kulturlandskapet runt om i bygden.

– Jag har åkt runt i väldigt många år och har även varit med och ställt ut tidigare och dessutom varit med i arbetsgruppen tidigare, berättade han.

Rose-Marie och Trygve Bringhammar har en väl inarbetad rutin om påskarna. Långfredagen bevistar de invigningen av vår konst, då de prickar in vilka ställen som de ska besöka. Först gör de stan och sedan landsbygden.

– Vi åker runt med goda vänner just den här dagen (långfredagen), berättade Rose-Marie som räknade upp många platser och utställare som de tänker besöka den här rundan.

– I år är fler kyrkor öppna. Det blir kul att se dem som vi inte varit i tidigare, bland annat Lillkyrka kyrka. Sen har vi våra favoriter sedan tidigare, som Veckholms kyrka, berättade hon.

Även Torsvi kyrka lär få ett besök av paret som har varit med på varje konstrunda sedan de flyttade till Enköping, 2011.

Som sagt. Vi ses där ute.

56 utställare på årets Vår konst

I den 21:a konstrundan under namnet Vår konst deltar 56 konstnärer inklusive gästutställare.

Inne i stan finns det framförallt två stora kluster, där många utställare är samlade. Det är i Paushuset och på Westerlundska gymnasiet. I Vårfrukyrkan visas Annalena Roséns och Lars Olofssons ikoner.

På landsbygden håller inte mindre än 16 kyrkor öppet under Vår konst. Man kan till exempel beskåda Tillinge kyrkas kyrktupp, berömd från Jan Fridegårds "Torntuppen".

Konstrundan spänner över ett geografiskt område från Torsvi i söder till Skattmansö i norr.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo

Ämnen du kan följa