Förhandlingar pågår mellan arbetsgivare och fack på Haga Tegelbruk efter varslet som kom den 26 mars. Tegelbruket ägs sedan 2001 av det österrikiska bolaget Wienerberger.
16 personer (14 kollektivanställda och två tjänstemän) har varslats om uppsägning. Förhandlingsbudet från arbetsgivarsidan innebär att produktionen flyttas till anläggningar i Danmark och Finland. Tegelbruket i Haga läggs ner.
– De säger att vi inte är tillräckligt lönsamma och att vi har för lågt kapacitetsutnyttjande, berättar metallaren Henrik Hoffsten som förhandlar tillsammans med arbetskamraten Lars-Göran Bernström.
De har ombudsmännen Sladana Pasalic och Mika Muhonen, IF Metall, vid sin sida.
IF Metall har lämnat ett förslag till arbetsgivaren om att införa förskjuten arbetstid på tegelbruket, för att man ska kunna använda maskinerna längre tid på dagarna och öka produktiviteten.
– Det blir besparingar på allt om vi är här längre tid, säger Lars-Göran Bernström.
De har räknat ut att Haga med förskjuten arbetstid skulle kunna tillverka 20 till 30 procent mer tegelsten, med lika stor gasolförbrukning som idag.
Haga Tegelbruk tar lera till teglet från närbelägna Vappa. Det är med stor stolthet som Henrik Hoffsten och Lars-Göran Bernström visar upp sin arbetsplats och hur tegeltillverkningen går till för EP.
– Vi är inte så många som jobbar här och har blivit som en liten familj, säger Henrik Hoffsten.
En av dessa familjemedlemmar är Per-Erik Sundkvist, lageransvarig. Han berättar att han har arbetat i sammanlagt 37 år på Haga Tegelbruk. Lägg där till tre år på ett annat tegelbruk.
– Man har inte gjort så mycket annat. Jag körde lastbil i tre år på 1990-talet och det är de enda åren som jag har varit härifrån. Åren har gått fort, säger han.
Redan på 1700-talet tillverkades tegel i Haga. Det moderna tegelbruket anlades 1883. Då sysselsattes cirka 300 personer på bruket. 1966 byggdes dagens anläggning, men en del av 1800-talsbruket används fortfarande som lager.
Haga är Sveriges sista tegelbruk för tillverkning av fasadtegel i stor skala. Samtida Vittinge Tegelbruk är sista bruket som tillverkar taktegel.
Även på Wienerbergers andra anläggning i Sverige, Sköldinge Balkfabrik, har de anställda varslats om uppsägning. Där pågår också förhandlingar.
Wienerbergers vd i Sverige, Bengt Beverin, vill inte kommentera saken under tiden som förhandlingarna fortfarande pågår.