Vårliga sånger sprider glädje

I år firar Enköpings Kammarkör 50 år och jubilerar med flera konserter. I lördags med en vårkonsert med det fyndiga namnet ”50 vårar”. En hyllning till våren i en fullsatt Vårfrukyrka.

7 maj 2018 11:30

Det är inte bara Enköpings kammarkör som jubilerar. Det gör även dess dirigent Peter Melin som dirigerat kören i hela 30 år. I februari inledde kören 50-års firande med en konsert för speciellt inbjudna i sin övningslokal i Gamla Tingshuset. En mycket rytmisk konsert. I lördags var det den efterlängtade våren man hyllade med en knippe härliga vårsånger av det slag vi så gärna vill höra. Det blev en konsert tillägnad både våren och kärleken.

Hela konserten sjöngs a cappella (utan ackompanjemang) och det är så man ska njuta vårens vackra sånger. De kändes lika efterlängtade som de blå-, vitsippor och gullvivor som nu ymnigt blommar sedan våren äntligen bestämt sig för att vara här.

Den fullsatta Vårfrukyrkan fick efter körens dynamiska och välklingande inledning med Ale Möllers Trilo njuta av alla de vårsånger vi längtar efter. Bland dem Vårsång (Vårliga vindar draga) av Jacob Axel Josephson, Våren kom en Valborgsnatt av Wilhelm Petterson-Berger, Längtan till landet av Otto Lindblad, I furuskogen av Wilhelm Petterson-Berger, Vårsång (Glad så som fågeln) av Prins Gustaf, Majsång (O hur härligt) av Fredrik Kuhlau och Under rönn och syren (Blommande sköna) av Herman Palm. Vad vore våren utan dem?

Kammarkörens blåsippsblå-klädda korister sjöng sångerna med stor inlevelse och nyansrikedom under ledning av sin dirigent Peter Melin, som med engagemang ledde de sina (omkring fyrtio sångarna) till prestationer på hög nivå. Enköpings kammarkör är en Enköpingskör att känna stolthet över.

Efter konserten dröjde sig många i publiken kvar. Det var – trots det lockande vårvädret - svårt att lämna den innerliga stämning kören skapat.

Men det kommer mera. Enköpings kammarkör kan man höra igen den 6 juni i Skolparken och i höst har kören två konserter, den 20 oktober och den 22 december.

Om du missade detta tillfälle att lyssna på vårens sånger finns fler chanser. I Sankt Lars kyrka sjunger kören Singoalla under ledning av Lisen Brunsberg söndag den 13 maj. Vid sin sida har kören Leif Larsson kontrabas och Bo Lindgren trummor.

Kören hyllar våren i konserten med namnet Vilken underbar värld med bland annat just sången Vilken underbar värld (text och musik George Weiss & Bob Thiele, svensk text Bo Göran Edling).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunilla Edström