Nu är årets skörd igång. Tröskorna brukar komma ut först i Enköpings kommuns södra delar. I Villberga utanför Grillby finns Ivedal Lantbruks åkermark. I måndags skördades gårdens höstkorn, som utgör ungefär 5 procent av de odlade grödorna.

– Det var en väldigt fin skörd. Det ser väldigt lovande ut, säger Magnus Ivedal.

– Nu ska vi ta bort halmen och så höstvete där nästa vecka, berättar han.

Artikelbild

| Höstvetet, som är gårdens huvudgröda, kan troligen börja tröskas nästa vecka.

På gårdsplanen i Mälby ligger resultatet av måndagens skördearbete. Det blev en stor hög av det skördade höstkornet, som ska hämtas upp av köparen Lantmännen och med största sannolikhet komma till användning vid etanoltillverkning i Norrköping.

Lantmännen har i sin skördeprognos för i år förutspått att skörden blir större än femårssnittet. En gynnsam effekt av förra sommarens värme och torka var att det blev en tidig skörd – vilket gav förutsättningar för en rekordstor höstsådd.

– De höstgrödor som vi sådde förra året såddes i tid. De växte länge förra året och fick fina rötter till i år, förklarar Magnus Ivedal.

Tack vare att grödorna hade vuxit så bra klarade de även den period av torka som inföll i april på ett bra sätt.

Artikelbild

| Magnus Ivedal och Viktor Johansson framför gårdens skördetröska.

– Sen dess har det varit gynnsamt väder för både växter och människa, säger han.

Det sedan förra året sådda höstvetet finns på 350 hektar, drygt hälften av gårdens 550 hektars åkerareal. Den skörden kommer troligen att påbörjas nästa vecka. Dessutom ska höstrapsen också börja skördas i samma veva. Samtidigt ska som sagt nytt höstvete sås.

Artikelbild

| Höstkornet ser väldigt fin ut, enligt Magnus Ivedal och Viktor Johansson.

– Det blir både sådd och skörd samtidigt, säger Magnus Ivedal.

– Ja, allt händer samtidigt. På en månad ska allt vara gjort, konstaterar Viktor Johansson som är en av gårdens anställda.

Magnus Ivedal räknar med att höstvetet kan börja skördas inom ett tiotal dagar.

– Det ser väldigt fint ut, säger han.

Utöver redan nämnda grödor odlar Ivedal Lantbruk whiskymaltkorn och ärter på sina ägor.

Enligt Lantmännens skördeprognos finns förutsättningar för en skörd av hög kvalitet i Sverige, men det finns stora geografiska variationer. Företaget/organisationen räknar faktiskt med en 75 procents större skörd än fjolårets extraordinärt dåliga skörd. Prognosen gäller såväl spannmål, oljeväxter som trindsäd.