Färjorna ut till ön Röllingen gick skytteltrafik på söndagen. Många ville delta i invigningen av det nyrenoverade fiskartorpet och över 150 personer slussades över Mälaren på pråmarna som ibland även används att frakta kor på.

Röllingen har varit naturreservat sedan 1992 men det gamla fiskartorpet har tidigare varit uthyrt. Nu har länsstyrelsen tagit över torpet och renoverat det så det går att hyra ut till allmänheten.

– Tanken är att det ska se ut som ett torp från början av 1900-talet men med vissa moderniteter, säger Pär-Ola Borgestig på länsstyrelsen som ansvarat för renoveringen.

Artikelbild

| Köket. Det gamla fiskartorpet har renoverats för att likna ett torp från början av 1900-talet.

Bland annat finns nu solceller på taket för att man ska få el i huset, men dasset är ett traditionellt utedass och skymtar i buskarna en bit bort.

Skötsel och uthyrning av torpet görs av fiskarna Mona Loberg och Ivan Eriksson som även ansvarar för skötseln av reservatet sedan flera år.

Ett stort jobb har lagts ned på att avverka skog för att få ordning på den tidigare igenväxta ön.

– Första vintern avverkade jag virke motsvarande tre långtradare här på ön. Nu betas den av kor så som den ska enligt skötselplanen, säger Ivan Eriksson.

Artikelbild

| Info. Pär-Ola Borgestig och Katarina Ryd från länsstyrelsen gav information till besökarna.

Invigningen av det nyrenoverade torpet stod landshövding Göran Enander för. Med hjälp av Ivan Eriksson planterade han ett äppelträd av sorten Gult Kaneläpple, som skänkts av Ulf Wernestad i Lillkyrka.

Renoveringen av torpet har kostat omkring 850 000 kronor. Men om statliga pengar ska läggas på naturreservaten är en omdiskuterad fråga.

Artikelbild

| Vattendjur. Walter Dagerus Lindau håvade efter vattedjur och fick hjälp av Gunilla Lindgren på länsstyrelsen.

– Besluten kring naturreservaten är bland de viktigaste vi gör. De bidrar till arbetstillfällen och inkomster för de företag som sköter reservaten. Och inte minst är rekreationsbiten också viktig, säger Göran Enander.