Vedran Kutic tar emot i en lägenhet i anslutning till hans arbetsplats på Sjölanders Mekaniska i Västerås. Han och sonen Stefan flyttade in för några veckor sedan. Redan i helgen kommer hela familjen att vara återförenad, då hustrun Ljubica och dottern Anastasija anländer.

– Nu är det precis som när vi kom till Sverige den allra första dagen 2012. Vi är tillbaka på ruta ett, konstaterar Vedran Kutic när vi har slagit oss ner i en soffa och en fåtölj i den i övrigt mycket spartanskt möblerade lägenheten.

Nu har de beviljats arbetstillstånd, som de får ansöka om förlängning av efter två år. Efter ytterligare två år kan de ansöka om permanent uppehållstillstånd. De känner väl till processen efter tidigare erfarenheter.

Artikelbild

| På marsch för famljen Kutic sommaren 2017. Kvinnan i förgrunden till vänster är grannen Linnéa Berggren.

2012 kom familjen från Serbien. De anpassade sig väl med arbete och skolgång. Vedran är CNC-operatör och Ljubica är frisör. De kom att bosätta sig och trivas bra på Västerleden i Enköping.

Det var när de ansökte om permanent uppehållstillstånd som de fick ett besked som kändes som ett dråpslag från Migrationsverket. De skulle utvisas. Orsaken till det var att Vedrans första svenska arbetsgivare hade betalat in ett sämre försäkringsskydd för honom än vad kollektivavtal eller praxis för branschen säger. Det hjälpte inte att de överklagade ända upp till Migrationsöverdomstolen.

Trots att Vedran nu är tillbaka och gläds över att träffa alla gamla vänner igen känner han det inte som en seger.

– Det har varit en 16 månader lång och jobbig kamp mot ett orättvist beslut. Det gör fortfarande ont i bröstet när jag tänker på allt som hände, säger han.

Artikelbild

| Vedran och Stefan Kutic i den spartanskt möblerade lägenheten i anslutning till Vedrans arbetsplats.

Många i Enköping och även Vedrans arbetsgivare har engagerat sig djupt för att hjälpa familjen. Sommaren 2017 gick till och med en protestmarsch för Kutic längs Enköpings gator. Vedran är mycket tacksam över allt stöd de fått.

– Innan vi först kom till Sverige fick vi höra att svenskar håller distansen. Men det kände jag inte alls. Jag kände mig och känner mig som hemma här.

Artikelbild

| Nu är Vedran Kutic tillbaka i Sverige. Han tyckte att det var kul när han fick träffa sina gamla grannar på en gårdsfest i Enköping förra veckan.

Tidigare grannen Linnéa Berggren är inte förvånad över stödet för Kutic.

– Jag är inte förvånad med tanke på att det är en så fantastisk familj. Vi är väldigt många som blev gripna av det här, säger Linnéa Berggren.

Nu siktar familjen Kutic framåt.

– Tyvärr var vi tvungna att sälja lägenheten i Enköping. Vi vill jättegärna tillbaka till Enköping, men det är okej också om vi stannar här i Västerås, säger Vedran Kutic.