Två mikrofoner står uppställda på bordet mitt emot varandra. Den ena är avsedd för programledaren Dennis Eriksson, mikrofonen som står på andra sidan bordet är ämnad för dagens gäst - kommunalrådet Anders Wikman från Nystart Enköping. Tidigare har Helena Proos och Jessica Roswall suttit på stolen som Anders snart ska sätta sig i.

Det är straxt dags för inspelning av den tredje intervjun med en Enköpingspolitiker som poden Ungt Val UF gör. Dennis Eriksson är programledare, Alexandra Fredlund är researcher, Kaltun Ahmed är ekonomiansvarig och Julia Andersson är VD. Alla går tredje året på samhäll/media på Westerlundska gymnasiet i Enköping. De har ett brinnande intresse för politik och samhällsfrågor som berör ungdomar och unga - framför allt i Enköping.

– Det här är inte intervjuer gjorda för att sätta dit politiker och ställa dem mot väggen. Vi vill ha ett samtal med lokala makthavare där vi ställer relevanta frågor som berör och intresserar ungdomar, det ska vara ren fakta. Vi vill göra en pod som vi själva skulle lyssna på. De flesta unga vi har talat med är ointresserade av politik, så målet är ju att få dem mer intresserade, säger Dennis.

Artikelbild

| Företag. Kaltun Ahmed är ekonomiansvarig, Alexandra Fredlund är researcher, Dennis Eriksson är programledare och Julia Andersson är VD. Alla går tredje året på samhäll/media på Westerlundska gymnasiet i Enköping.

Frågorna som ställs till politikerna har bland annat tagits fram från en marknadsundersökning som de gjort. Samt de frågor som researcher Alexandra tycker är aktuella.

– Jag letar fakta om partierna och känner av vilka frågor som är aktuella och relevanta. De vanligaste frågorna vi fick från marknadsundersökningen är frågor om boende för unga, hur de ska få arbete, sport och kultur, säger Alexandra.

Anders Wikman sätter sig till rätta framför mikrofonen och Dennis hälsar välkommen och förklarar hur intervjun ska gå till. Anders får börja med att berätta vem han är och hur han började med politik, sedan får han frågan hur det gick till när Nystart Enköping startades.

– Det är lättare än man kan tro, det är som att starta en idrottsförening och det kostar ingenting. Men sedan börjar det svåra.

Artikelbild

| Ointresse. Vi vill göra en pod som vi själva skulle lyssna på. De flesta unga vi har talat med är ointresserade av politik, så målet är ju att få dem mer intresserade, säger Dennis.

Intervjun kommer in på vad partiet vill med sin politik och frågor som kan vara intressant för ungdomar. Sedan frågar Dennis bland annat vad som ska hända med stattgropen, kulturhuset och den nya skolan. Hur ska politikerna få ungdomarna att stanna i Enköping när det inte finns bostäder och jobb? Intervjun avslutas med frågan: Vad är det bästa du vet? Livet svarar Anders och intervjun är slut.

Hur kändes det att få vara med i Ungt Val Anders?

Artikelbild

| Intressant. Frågorna som ställs till politikerna har bland annat tagits fram från en marknadsundersökning som de gjort. Samt de frågor som researcher Alexandra tycker är aktuella.

– Som gammal radiojournalist var det roligt att få sitta på andra sidan bordet. Det var riktigt proffsigt genomfört av företaget måste jag säga. Väl sammanställda frågor med fokus på det lokala.

Hur kändes det för dig Dennis?

– Jag var lite nervös i dag, jag har ju ett ansvar att det ska bli bra. Men det flöt på, jag försökte få det till ett vanligt samtal. Det ska vara motsatsen till politikerutfrågningarna man kan se på TV, här ska man få tala till punkt.