Svinen har bökat upp allt gräs

Här om kvällen stod vildsvinen på tomten när Michael och Eva Blomquist kom hem. Grisarna lät sig inte skrämmas av människorna. Senare på natten bökade de upp gräsmattan.

Fem vildsvin fälldes i söndagens skyddsjakt i Hagviken/Myrskären.

Fem vildsvin fälldes i söndagens skyddsjakt i Hagviken/Myrskären.

Foto: PETRAS MALUKAS

Bålsta2019-03-22 21:00

Det ser nästan ut som om någon har kört med en jordfräs över gräsmattan hemma hos Michael Blomquist på Västra Myrskären i Bålsta. Men det är vildsvin som har bökat upp gräsmattan i jakt på käk.

I onsdags kväll när Michael och Eva Blomquist kom hem till huset möttes de av en välkomstkommitté bestående av en flock vildsvin. Grisarna stannade kvar. De ville inte flytta på sig.

– Jag var ute och skrek åt dem, men de sket i mig, berättar Michael Blomquist.

– På morgonen efter det vaknade vi upp till det här, säger han och pekar ut över kokorna på den uppbökade gräsmattan.

Det är andra gången på kort tid som svinen bökar på gräsmattan. För ett par veckor sedan förstördes den andra delen av gräset framför huset.

Michael Blomquist beskriver under de senaste åren har blivit allt vanligare i området kring Myrskären och Hagviken. Vid ett tillfälle när han körde bil i området sprang några vildsvin bredvid bilen som om de vore tama hundar som lekte.

En av grannarna har satt upp elstängsel runt tomten för att undvika våldgästande vildsvin. Makarna Blomquist har hittills inte velat sätta upp elstängsel.

– Vi kommer inte att lägga igen gräsmattan om vi inte kan skydda den. Annars blir den bara uppbökad igen, säger Michael Blomquist.

Han efterlyser mer resurser från kommunens sida för att få bort vildsvinen från bebyggelsen i Bålsta.

– De här vildsvinen har tagit sig in i samhället, ända in till området vid järnaffären. Då är det ett samhällsproblem som kommunen måste ta tag i, säger Michael Blomquist.

Ulla Lindroth Andersson, gatu- och parkchef på Håbo kommun, berättar att vildsvinsproblematiken i Bålsta började på allvar 2010-2011 för att accelerera 2012, då kommunen gjorde stora insatser.

– Efter det har det hållit sig på en lägre nivå, säger hon.

Är det så att vildsvinen ökar nu?

– Egentligen inte, men de kan ha förflyttat sig. Jämfört med tidigare år kan vi ha haft mer i Myrskären och Hagviken, säger Ulla Lindroth Andersson.

Hon tror att en orsak till att vildsvin har flyttat på sig kan vara avverkningar. Bland annat har kommunen avverkat och gjort i ordning en före detta hagmark vid Hagviken.

– Det kan hända, när vi gör den typen av åtgärder, att de flyttar sig från den platsen till en annan.

– Sedan har vi haft svårt att komma åt vildsvinen i Hagviken och Myrskären. Det är väldigt svårt att få ett säkert skott.

Hon berättar att kommunens viltvårdare har lyckats samla i stort sett alla markägare runt tätorten och hållit gemensamma jakter över jaktlagsgränserna.

Inom kort ska också en ny skyddsjakt hållas i området kring Myrskären och Hagviken.

– En sak som kan vara bra att göra är att störa grisarna. Är hundägare ute och går så kan de störa dem! Se till att vildsvinen inte trivs! Som fastighetsägare måste man vara väldigt noggrann med att inte lägga ut sånt som blir attraktivt för vildsvinen att äta, råder Ulla Lindroth Andersson.

– Det är ganska effektivt att sätta upp ett lågt elstängsel eller ett lågt staket. Om vildsvin stöter på ett hinder väljer de att gå någon annanstans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om