På programmet står fransmannen Francis Poulenc´s Gloria. Poulenc (1899-1963) var verksam som tonsättare och pianist. Han tillhörde som ung tonsättargruppen Les Six. Elegans, esprit, jazz, stark lyrisk känsla och allvar är ingredienser i hans suggestiva musik.

– Poulencs Gloria består av sju (7) satser och är bland det finaste som skrivits för kör och orkester under 1900-talet, säger organisten/pianisten och körledaren Jonas Marmbrandt .

– Poulenc fick många gånger kritik för att han skrev alltför lättlyssnad musik, men hans kyrkomusik har som den varmt troende katolik han var ett känslodjup som gjort att Gloria förenar det bästa från båda världar: både lättlyssnat och innehållsrikt.

Artikelbild

| Konserthusorganisten Ulf Norberg vid sin symfoniska orgel som ackompanjerar kör och pianosolist i konserten på söndag den 3 juni.

– Klangerna är typiskt franska och många gånger påminnande om jazz. Stycket är skrivet för kör och en jättelik orkester, men vi gör det i en version där orkestern ersätts av en symfonisk orgel. De oändligt vackra sopransolopartierna sjungs av Åsa Lansfors. Orgeln spelas av Ulf Norberg.

Sopranen Åsa Lansfors är en lokal förmåga, utbildad vid Musikhögskolan i Örebro, och körledare. Hon har deltagit i många konserter som solist både på hemmaplan och i övriga landet.

Ulf Norberg är Konserthusorganist i Stockholm sedan 2013, organist i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm, lärare vid kyrkomusiker-utbildningen på Ersta Sköndal i Stockholm och konstnärlig ledare för Östermalms pianofestival med symfonisk orgel. Till Vårfrukyrkan tar man med en symfonisk orgel.

– Tillsammans ska jag och Ulf också framföra Sergej Prokofievs (1891-1953) tredje pianokonsert. Hans konserter är allt oftare spelade och just den tredje är lika populär som Tjajkovskijs och Rachmaninovs. Musiken har många roliga teman. Typiskt för Prokofiev är den ofta humoristiska attityden, det rytmiska drivet och den bravurmässiga stilen. Han var själv framstående pianist och skrev konserten för att han själv skulle vara solist, säger Jonas Marmbrandt.

Artikelbild

| Jonas Marmbrandt dirigerar kören Camerata Vocalis i Poulencs Gloria och är pianosolist i Prokofievs tredje pianokonsert söndag den 3 juni i Vårfrukyrkan.

Förutom Poulenc och Prokofiev kommer även svensk musik att framföras av Cameratas egna förmågor Alexander Cammius, Eva Larsson och Henrietta Pettersson - Hugo Alfvéns Elegi i ett arrangemang för orgel och två flöjter av Alexander Cammius.