Stenhård trend tillbaka

Natursten är trendigt igen och framför allt är den ursvenska graniten populär. Trendigast av allt är att lägga natursten framför villan, gärna i kombination med trä och gröna växter.

Att välja stenbeläggning har blivit någon av en vetenskap. Hos fackhandeln finns numera böcker med sten att bläddra i, i likhet med där du köper tapeter eller målarfärg. Utbudet tycks hur stort som helst.

Att välja stenbeläggning har blivit någon av en vetenskap. Hos fackhandeln finns numera böcker med sten att bläddra i, i likhet med där du köper tapeter eller målarfärg. Utbudet tycks hur stort som helst.

Foto: Anders Forngren

Stenläggning2018-10-11 21:00

Vi är hos Kolarviks Sten & Trädgård i Enköping. Redan i entrén till utställningslokalen förstår vi att det där med att lägga sten är en hel vetenskap. Kanske inte själva arbetet, som nog kan vara jobbigt i sig, utan snarare utbudet.

Graniten är tillbaka som nummer ett efter några års tuff kamp mot inte minst imiterande betongsten. Svensk granit, helst bruten i Bohuslän, står sig väl i konkurrensen. Tillgången är dessutom god, berggrunden finns där den finns och har jämn kvalitet: grå med röda stänk.

– Portugal har börjat konkurrera när det gäller granit. Den portugisiska stenen är också grå, men kan gå något åt det gula hållet. Den kinesiska graniten var på väg in på marknaden men stannade upp. Förmodligen på grund av miljöproblem vid brytningen där borta, berättar Pelle Johansson, ägare till Kolarviks Sten & Trädgård.

Pelle Johansson pratar om olika skiftningar i graniten i stället för olika färger. Men tydliga sådana.

– Det är självklart trevligt på sitt sätt med olika nyanser, men också ett problem. Om kunden vill lägga mer natursten nästa år är det omöjligt att lova samma färg.

Annars är naturskiffer i kalksten, med både skiftande struktur och färg, ett populärt val. Det finaste skiffret, enligt expertisen, kommer från Öland eller Gotland och trängs här med olika utländska konkurrenter. Skiffersten av annat slag finns på flera ställen i Skandinavien. Bra kvalitet bryts i Nordnorge eller trakten runt Östersund, får vi veta.

För att göra valet av markbeläggning ännu mer komplicerat växer ständigt utbudet av betongsten, somliga till förvirring lika naturstenen.

Finns det verkligen trender i den här branschen?

– Absolut. För betong och marktegel gäller mörka färger, gärna svart eller mörkgrått. Men du kan i princip få vilken nyans du vill, säger Pelle Johansson.

– Och Haga tegelbruk här i Enköping är på modet när det gäller marktegel. Teglet finns i tre valörer och läggs gärna i växthus där det absolut inte får se tråkigt ut.

Den stora trenden är ändå natursten. Det kostar kanske upp till tre gånger mer än betong och ska nog ses som en investering. Fördelarna är inte minst en färgbeständig yta.

– Om arbetet är rätt utfört, med grävning ner till 35 centimeter och med rätt fyllning under stenen, har du ett helt bekymmersfritt underlag i alla väder, lovar Pelle Johansson.

Ytterligare en trend i stenbranschen är att många planerar sin trädgård i detalj.

– Många kunder kommer hit med en komplett trädgårdsritning. Blandningen mellan sten, träd och grönt, det senare ofta i stora krukor, gör miljön mindre grå och så mycket mer levande.

Bildtexter:

Granitstenen är åter på modet, både i offentliga miljöer och på villauppfarter, berättar Pelle Johansson från Kolarviks Sten & Trädgård.

Att skilja betongplattor från ren sten är inte alltid lätt. Trender när det gäller betong är att plattorna har blivit större, från tidigare vanliga 21 x 14 cm ända upp till 70 x 70. Pelle Johansson visar en liten del av utbudet.

Att välja stenbeläggning har blivit någon av en vetenskap. Hos fackhandeln finns numera böcker med sten att bläddra i, i likhet med där du köper tapeter eller målarfärg. Utbudet tycks hur stort som helst.

Också sten i lösvikt är en trendriktig produkt. Används som täckning närmast husväggar eller som dekorationer i typ rabatter och längs trädgårdsgångar.

Stenen på modet. Bohusgranit, men ändå med en rätt skiftande tonskala – i grunden grå, dock med varierande kraftiga röda inslag. Den varierande tonskalan gör det svårare att i ett senare skede komplettera en redan lagd yta.

Att göra en komplett trädgårdplanering är på modet. Stenen ritas då ofta in i ett sammanhang med både trä och grönt – det sistnämnda gärna i stora krukor. Stenläggaren Pelle Johansson ser gärna att villaägaren kommer med en fackmannamässig skiss eller ritning över tomten.

Foto: Anders Forngren

Tips

Så lägger du stenen själv

1. Välj underlag. Viktigast är att veta vad ytan ska användas till. Om den till exempel ska bära en bil betyder det tjockare plattor.

2. Underarbetet är mycket viktigt. Gräv minst 35 centimeter djupt. I botten läggs en fiberduk, sedan så kallat bärlagergrus, storlek 0–32 mm. Sedan läggs max 3–5 mm stenmjöl närmast plattan eller stenen.

3. Begränsa schaktningsjobbet till cirka tio kvadratmeter, annars är risken att det blir för mycket jobb. (Exempel: Det som schaktas bort från en uppfart med storleken 8 x 5 meter väger minst 14 ton.)

4. Experthjälp bör övervägas när gäller uppfarter eftersom underarbetet är så viktigt.

Källa: Pelle Johansson, Kolarviks Sten & Trädgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!