I landet är det labrador retriever (2520 nyregistreringar) som åter tar tätplatsen som den populäraste hundrasen och även utökar försprången mot tvåan, golden retriever (1 899 nyregistreringar). Det visar Jordbruksverkets statistik över nyregistrerade hundar 2016.

På tredje plats i landet ligger jämthunden och fyra kommer tysk schäferhund. Lägger man ihop korthårig och långhårig chihuahua hamnar de dock på tredjeplatsen och slår man samman de nio olika sorter av tax som finns kommer de på en sammanlagd femteplats.

På lokal nivå ser favoritlistan bland hundraser lite annorlunda ut.

Artikelbild

| Stabil. Rotweilern behåller mittplaceringen på tio i topplistan, både i Enköping och Håbo.

Både i Enköping och Håbo ligger schäfern i topp och labrador retriever som tvåa. Trea i Enköping är jack russel terrier medan tredjeplatsen i Håbo tas av golden retriever.

Totalt i länet finns 30 255 hundar registrerade hos Jordbruksverket. I Enköping 5 100 och i Håbo 2 280.

Årets klättrare i landet är den dansk-svenska gårdshunden som går från en 19:e till en 12:e plats. Samtidigt minskar registreringarna av de till utseende snarlika raserna jack russell terrier.

Border collien har kommit i ropet igen och är tillbaka på en niondeplats från att föregående år ligga utanför topp 20-listan.

Artikelbild

| Populär. Labrador retriever utökar sitt försprång som populärast i landet.

I Enköping klättrar rasen chinese crested dog från en niondeplats till en sjätteplats och den långhåriga chihuahuan tar som nykomling plats tio och petar därmed ut Engelsk springer spaniel från topp tiolistan.

Även i Håbo klättrar den långhåriga chihuahuan, från platts fem till plats fyra och in på tiondeplats, delad med Engelsk springer spaniel, tar sig cocker spanieln in som ny på listan.

Artikelbild

| Lokal. Scäfer är den ras som är populära i Enköping och Håbo.

Sammanlagt finns 345 hundraser och rasvarianter registrerade i Svenska kennelklubben, utöver blandraser som är en stor andel av det totala hundbeståndet i landet.

När det gäller namn på hundarna är valen likartade mellan åren.

– I vårt register är Molly fortfarande det populäraste namnet på hundar med 7 351 registreringar. På andra och tredje plats kommer Bella, 5 262, respektive Ludde, 4 043. Ny på topp 100-listan är Leia som är ett populärt namn från Star Wars med 966 registrerade hundar, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket.

Populäraste namnen efter Molly är Bella, Ludde, Charlie, Wilma och Bamse.