Föreningen Återsken är arrangör för kursen Återsken VOX som startade i höstas. Den heter vox (röst) för att den satsar på det vokala. Den var öppen för alla och hade inga krav på tidigare körsångsvana. Tanken var att lära ut vad körsång är och ge tillfälle att sjunga olika stilar. Den blev så populär att det blev en fortsättning under våren 2018.

– Vad händer nu, ska vi bara sluta? sa medlemmarna i höstas, när kursen var slut. Men det var inte svårt att övertala ledaren Marcus Dannvik att fortsatta kursen med den så sång-glada gruppen. Några nya har tillkommit och nu är det hela 40 korister som skall visa vad de lärt sig under våren.

– Det härliga med gruppen är att de är i alla åldrar från 20 till 70 år och att de har så uppenbart roligt. Det är en glädje att få arbeta med dem.

Artikelbild

| Sopranen Angela Wannbäck kommer till Vårfrukyrkans lunchmusik i programmet ”Mozarts musik och tankar” onsdag den 21 mars.

– Trots kort övningstid och trots att många inte sjungit i kör tidigare har de hunnit mycket långt och de låter verkligen mycket bra. De har klarat av riktigt svåra låtar, säger Marcus Dannvik och berättar att det kanske kan bli en fortsättning i höst om tillräckligt många är intresserade.

Vid konserten i Västerledskyrkan den 20 mars kommer gruppen att sjunga ett blandat program. Det blir gospel, folkmusik, Bellman, svensk pop av Ted Gärdestad och Benny Andersson med mera.

– Vid konserten, som alltså är kursens avslutningskonsert, kommer vi att ha med ett kompband som består av Magnus Midelf på bas, Herman Furin på trummor och Henrik Gellin på keyboard. Jag medverkar också på piano och bas, berättar han.

Dagen därpå onsdag den 21 mars kommer sopranen Angela Wannbäck till Vårfrukyrkans lunchmusik med programmet ”Mozarts musik och tankar”. Angela bjuder på vackra sånger bland annat från Mozarts många, välkända operor. Vid flygeln sitter kyrkans organist Jonas Marmbrandt, som även medverkar med pianostycken av den produktive Mozart.

– Mellan sånger och pianostycken varvar vi med textavsnitt ur brev som Mozart har skrivit. Via breven har man en unik möjlighet att förstå honom som människa och förstå hans syn på musiken, säger Angela Wannbäck och Jonas Marmbrandt.

Angela är utbildad i Sverige och Italien och arbetar som frilansande koloratursopran och librettist. Hon är en ofta anlitad konsertsångerska och har gjort mer än 300 konserter i landet. Repertoaren har stor spännvidd; från Mozart till nyskriven musik och musikal. Hon har bland annat gjort Zerlina i Mozarts Don Giovanni (Skånska Operan) och Hedda Gabler i Max Blomgrens Nora, Hedda Gabler och Fröken Julie (Radiohuset 2016).

Gunilla Edström

070-3504651