I slutet av förra året skar sig ett samarbete mellan Uppsala universitet och Enköpings kommun.
Martin Karlberg är forskare på institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier på Uppsala universitet. Han och en kollega skulle hålla i ett forskningsprojekt om tillkomsten av den nya skolan som ska ersätta Enöglaskolan i Enköpings västra delar.
Forskaren berättar om hur han blev allvarligt bekymrad för elevernas räkning när han vid samtal med personal och rektor fick höra om de pedagogiska idéerna för den nya skolan.
– Det skulle inte finnas klassrum till alla elever. Tanken var att man skulle lära sig på andra ställen än i skolan, säger Martin Karlberg.
Han fick också höra att utrymmena i klassrummen inte skulle vara tillräckligt stora för att rymma alla elever och att elever därmed i stor utsträckning skulle välja att hantera undervisningen hemifrån eller från annan plats än i skolan.
Martin Karlberg tycker att det vore en helt fel och anmärkningsvärd väg att gå.
– Uppgifter som jag har fått från personalen gör gällande att detta är en skola med många utmaningar och då tycker jag att det är bekymmersamt att man planerar att skapa en skola där mycket av ansvaret för deltagande och lärande läggs på eleverna.
– Det finns forskning som visar att elever med fördel lär sig bäst i skolan. Elever behöver struktur, rutiner och stöd för att tillgodogöra sig undervisningen och detta erbjuds bäst i skolan, säger Martin Karlberg.
Forskaren ser också risker i att elever med psykisk ohälsa lockas att stanna hemma och att en del föräldrar skulle ta möjligheten till undervisning i hemmet som en ursäkt för att hålla barnen hemma.
Efterföljande samtal med Anders Härdevik, kommunens verksamhetschef för grundskola, lugnade inte Martin Karlbergs oro angående idéerna för den nya skolan.
Martin Karlberg beslöt sig för att hoppa av.
– Jag kände att jag inte ville vara med och sanktionera idén med min närvaro i projektet, säger han.
Sedan stoppade institutionsledningen forskningsprojektet med motiveringen att det inte stämmer överens med den ursprungliga ansökan om forskningsmedel.
Anders Härdevik är av en helt annan uppfattning än Martin Karlberg.
– Vi kan inte bygga en skola där alla elever inte får plats, säger Anders Härdevik som påpekar att den fysiska planeringen för den nya skolan ännu inte ens är gjord.
– Självklart har vi lärarledd undervisning då det är i mötet mellan lärare och elev som kvalitet uppstår. Vår ansökan om forskningsmedel stämmer också. Vi har inte fått någon förklaring till varför man har avslagit något som man först beviljat. Vi är ledsna och förvånade över det här bemötandet från universitetet, säger Anders Härdevik.
Samtidigt tillstår skolchefen att han ser det som en självklarhet att det även ska finnas möjlighet att få undervisning digitalt och på distans.
– För de barn som det passar bättre för ska vi ha den möjligheten. Den möjligheten har vi redan idag. Det är inget nytt alls, säger Anders Härdevik.
– Men det är inget självändamål det heller. Vi vill naturligtvis koppla ihop det formella lärandet med det informella lärandet. Elever lär sig även utanför skolan och det måste vi ta ansvar för. Med den här skolan har vi tanken att ha ett 24-7-lärande, även på helger och på kvällstid. Men där har vi ännu inte tittat på hur det praktiskt ska gå till, säger skolchefen.