Samarbete ska utveckla Enköping stadskärna

Nu har startskottet gått för arbetet med Enköping centrum mot Årets stadskärna.

Ett 50-tal tjänstemän och politiker från kommunen deltog i det första mötet i arbetet med att få Enköping centrum utsett till Årets stadskärna.

Ett 50-tal tjänstemän och politiker från kommunen deltog i det första mötet i arbetet med att få Enköping centrum utsett till Årets stadskärna.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2020-01-29 19:00

Ett femtiotal av kommunens tjänstemän och politiker samlades på Cinema när det första mötet inför arbetet med Årets Stadskärna hölls.

Det var Enköpings centrumsamverkan som för 1,5 år sedan drog igång processen för att Enköping senast år 2025 ska utses till Årets stadskärna. 

–  Det är jättekul att vi är igång, man får nästan lägga band på sig, säger en glad Susann Karlsson, ordförande i Enköpings Centrumsamverkan.

I bedömningen av Årets stadskärna ingår bland annat stadskärnans utveckling de senaste åren och samarbetet mellan de olika aktörerna.

Stämningen under den första träffen var till en början tveksamt avvaktande bland de församlade. Men efter hand och med hjälp av grupparbeten lättade stämningen och blev närmast munter.

Till hjälp i processen med utvecklingen av centrum har man tagit organisationen Svenska stadskärnor. Inger Alfredsson från organisationen förklarade den modell man arbetar efter.

BID-modellen (Business Inprovement District) är ett program i olika steg i en organiserad samverkan mellan offentlig och privat sektor.

– Vi har använt modellen i 20 städer och ser flera faktiska, fysiska förändringar. Det handlar om samverkan, en gemensam handlingsplan och att kommunicera med alla. Det är inte raketforskning, men det behövs en tredje part som inte är personligt involverad i arbetet, säger Inger Alfredsson.

I grupparbeten diskuterades olika frågor, den geografiska avgränsningen av stadskärnan, vilka grupper som saknades i samarbetet, vilka förväntningar som fanns på projektet.

Flera menade att avgränsningen av centrum var för snäv och att fler närliggande områden, som hamnen, borde ingår. Ungdomar och regiontrafiken var förslag på aktörer som borde vara med i arbetet.

–  Jag blir inte klok på politikernas roll i processen, sade Tomas Rådkvist (MP).

–  Delaktighet, att lyssna på tjänstemännen och bereda frågorna så man kan arbeta snabbfotat, svarade Inger Alfredsson.

Kommunens gatuchef Jörgen Wihlner och tf stadsarkitekt Domagoj Lovas var nöjda med den första träffen.

–  Det är jättebra om alla samarbetar mot samma mål. Samarbete saknas lite i kommunen, säger Jörgen Wihlner.

– Det är kul med engagemang och centrum kan växa, men då måste samhällsservicen också utvecklas nära centrum, konstaterar Domagoj Lovas.

På kvällen hölls ett liknande möte för näringslivet, fastighetsägare och andra aktörer. I mars väntar nästa möte och då står stadsvandringar på schemat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!