Det var i december som Saga utsågs som vinnare av stipendiet som kommer att delas ut av Drottning Silvia i april i år.

Idén till appen fick hon när hon jobbade på olika vårdinrättningar i Enköping.

­– Det var patienter som inte kunde någon svenska och det fanns inga hjälpmedel för att kommunicera med dem. Jag tänkte att jag skulle hitta på något och skrev ner mina idéer, säger Saga.

Bland 200 bidrag i tävlingen plockades fem ut av en jury och det var Sagas bidrag som tog förstapriset.

– Dels ska den översätta direkt men det ska även finnas färdiga fraser och bilder och symboler i den, säger Saga.

Appen finns ännu inte färdig men planer finns för den i framtiden.

23-åriga Saga studerar till sjuksköterska vid Mälardalens Högskola i Västerås. Planerna är att jobba med äldre i framtiden och att forska.

Stipendiet omfattar 50 000 kronor samt praktik inom vård- och omsorgssektorn. Det innebär att Saga får delta i vårdförbundets konferenser, sitta med i svenska sjuksköterskeföreningens etiska kommitté och praktisera inom sjukvården i Finland och Polen.

– Det ska bli kul att praktisera utomlands och se hur vården fungerar där, säger Saga.

Saga får ta emot priset av Drottning Silvia tillsammans med stipendiater från både Polen och Finland. Vid utdelningen ska hon även hålla tal om idén och sig själv, på engelska.

Juryn motivering till stipendiet löd : ”Ett applikationsbaserat språk- och kommunikationsstöd ligger rätt i tiden och möter ett stort behov för alla inom dagens vård och omsorg. Det är en väl genomtänkt idé med en strukturerad lösning som utstrålar kreativitet och nyfikenhet vilket gör Saga till en mycket god förbild och värdig stipendiat.”

Queen Silvia Nursing Award delades ut för första gången 2013 och delas årligen ut till en student som bidrar med en idé som kan förbättra vård och omsorg av äldre.