– När dom ramlar får man ta upp dom, säger Hadiq Mohamad.
– Och om någon blir ledsen får man trösta, säger Ali Gate.
Hadiq och Ali är elevrådsrepresentanter för årskurserna 3 respektive 5 i Enöglaskolan, och påtagligt nöjda med Bollsport för alla, en aktivitet som de tog initiativ till för att ge förstaklassarna i skolan bättre tillgång till fotboll och basket på skolgården.
När Ali Gate ser hur många kränkningsanmälningar som gjordes i Enöglaskolan i mitten av höstterminen blir han först allvarlig, sedan glad när han ser hur mycket antalet sjunkit från december och fram till och med februari.
– Man ser att det blivit succé. Men det är fortfarande fem anmälningar... vi vill hjälpa alla att känna sig bra på vår skola och vi ger aldrig upp. Målet är att inga anmälningar behöver göras, säger Ali Gate.
Elevrådet och det trygghetsforum med vuxna och elever som samlas flera gånger per termin har en viktig funktion i arbetet mot kränkningar på Enöglaskolan. Förslag från elevråden, ett för årskurserna 3-5 och ett för årskurserna 6-8, på vad som kan göras tas till vara av ledning, lärare och fritidspersonal. Ett exempel är de sjätteklassare med rastvärdsvästar som stoppar rektor Maria Söderlind för ett samtal i korridoren.
– Det är ett initiativ från eleverna som de genomför tillsammans med Birgitta Petersén som samordnar fritidspersonalen, säger Maria Söderlind.
Eleverna har via trygghetsforumet lämnat flera förslag till förbättringar i skolan som också fått gehör. Duschdraperier i duschrummen är ett, fler basketkorgar på skolgården ett annat, fler vuxna på skolgården ett tredje. För att kunna tillmötesgå de sista önskemålet har schemat för fritidspersonalen gjorts om så att de har mera tid ute på raster, och mindre tid med på lektioner.
För Maria Söderlind är elevernas medverkan, även vid personalrekrytering, lika viktig som rapporteringen av små och stora kränkningar. Rapporterna gör inte bara händelserna tydliga, utan också vilka som berörs av dem, och därefter hur de följs upp med samtal. Samtidigt gör rapportkravet till utbildningsnämnden att tydligheten kan ge en negativ bild av skolor.
– SD:s förslag om ordningsvakter på skolgården är ett exempel. Det finns ingen evidens alls för att ordningsvakter skulle lösa den typ av problem som funnits här. Pengar till rastpedagoger däremot, det skulle vi gärna ta emot. Vuxna som är nära och kan stötta i sociala sammanhang, förklara regler i lekar och medla i konflikter, det behövs.
Rektor har också fått gehör för behovet av fler vuxna på skolan, och tillåtelse av utbildningschefen att överskrida budget i år för att kunna anställa två rastvärdar.
– Enöglaskolan är en skola som växer snabbt och det kan skapa en del oro. Vi har också upptagningsområde för många nyinflyttade och asylsökande, så en del elever stannar bara en kortare tid. Det gör att elevgrupperna ändras vilket kan skapa oro.Men vi kan klara det, och ekonomin, när skolan är utbyggd och allt på plats, säger Maria Söderlind.
Anders Härdevik är grundskolechef i Enköping. Hans kommentarer till förslaget om ordningsvakter är samstämmiga med Maria Söderlinds.
– Öppenhet kan utnyttjas och ses som tecken på misslyckanden. Jag ser det som en sätt att identifiera och sedan systematiskt sätta in åtgärder mot kränkningar, oavsett om det handlar om en kanske oavsiktlig knuff eller något annat. Bra verksamhet kommer av genomtänkta åtgärder på individ- och/eller gruppnivå, säger Anders Härdevik.