– Elproduktion från solceller passar bra vid lasarettet då de har en hög elanvändning dygnet runt, förklarar Fredrik Sadjak, ansvarig för solel vid Fastighet och service på Region Uppsala – och berättar att lasarettet årligen förbrukar cirka fyra gigawattimmar ( fyra miljoner kilowattimmar) men att solcellerna kommer att stå för 0,144 gigawattimmar.
Lasarettet ska bära 1200 kvadratmeter solceller av de 10 000 kvadratmetrarna som ska installeras i länet för att uppnå Region Uppsalas miljömål till 2018 – två procent av Region Uppsalas elbehov ska täckas med egenproducerad el .
– Det är cirka 1,2 gigawattimmar el som vi räknade om till 10 000 kvadratmeter solceller men sen beror det ju på en massa faktorer som är svåra att beräkna. Men det övergripande målet är en hållbar utveckling, förklarar Fredrik Sadjak.
Hittills har installationer skett på Kvinna-barnkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och nu pågår arbetet för fullt i Enköping.
– Sen är det bara att fortsätta jobba! Vårt mål är att vara klar med all installation till den sista december 2018, säger Fredrik Sadjak.
Allt började med en förstudie 2012 där Region Uppsala utvärderade vilken typ av hållbar energiförsörjning som passar regionen. Samtidigt inventerade Region Uppsala vilka av sina byggnader som skulle vara lämpliga för energiprojektet.
– Sverige har en väldigt bra solstrålning mellan mars och oktober men solcellerna funkar bra under vintern också. Panelerna är monterade så att snön smälter snabbt och rinner av, berättar Fredrik Sadjak.
– Vi utvärderade flera olika alternativ som solfångare och vertikal vindkraft men solceller var helt klart det bästa för våra förhållanden. För att ligga så långt norrut har Sverige en bra solstrålning som gynnar solceller – värme har en tendens att begränsa effektiviteten medan det kalla klimatet främjar solceller, säger Krister Magnelöv som är projektledare.
Förutom lasarettet i Enköping genomförs solcellsinstallationer just nu på Östhammars vårdcentrum och Rudbeckslaboratoriet i Uppsala som är några av de 16 bygglov som redan beviljats men Region Uppsala hoppas på fler.
– Vi har flera byggnader där vi väntar på bygglov – bland annat vårdcentralen i Bålsta. Men vi är nöjda med hur långt vi kommit hittills – när vi är klara på de här tre ställena kommer vi vara klara med cirka 6000 kvadratmeter – vilket ger energi för att värma upp 46 villor, säger Fredrik Sadjak.
Förutom att solcellerna kommer bidra till att uppnå miljömålen kommer de även bidra till forskningen kring solcellsanvändningen och produktionen. Region Uppsala samarbetar med Stuns (Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle) för att kartlägga solcellsanvändningen.
– Tidigare har man testat solceller i laboratorium och inte i verkliga förhållanden – nu mäts cell för cell på sekundnivå och förs in i en databas där vem som helst kan utvärdera informationen, säger Håkan Moberg och pekar ut över taken och förklarar solcellernas placering.
Solceller i olika modeller, vinklar och placering testas i olika väder och vind och utvärderas. Det i sin tur bidrar till att göra solceller till en mer pålitlig energikälla. Det är en hel vetenskap som löper från taket och vidare in i lasarettet.
– Det kommer att kunna effektivisera solcellerna. Vi har olika lösningar på varje tak som är kopplade till väderstationer. Forskarna kan läsa av temperatur, solstrålning, vind och moln och utvärdera vilken typ av solcell som passar bäst för respektive placering, säger Håkan Moberg.