Förra året skrev Enköpings kommun ut 1 480 parkeringsböter till ett sammanlagt värde av 730 000 kronor. Det visar statistik från Transportstyrelsen som sammanställts av parkeringsföretaget Easypark.

Det placerar Enköping på plats 126 bland landets 290 kommuner.

Även parkeringsövervakningen får nu sin beskärda del i kommunens sparpaket och omkring 500 000 kronor räknar man med i besparingsåtgärd. Övervakningen kommer dock inte att öka föra att man ska få in mer pengar.

– Vi kommer att se över vissa rutiner för parkeringsövervakningen för att effektivisera arbetet. Övervakningen ska bära sig samhällsekonomiskt, säger Oscar Forss, trafikplanerare vid Enköpings kommun.

Parkeringsintäkterna finansierar bland annat drift och underhåll av parkeringsytor.

Målsättningen med övervakningen är att säkerställa trafiksäkerhet och tillgänglighet och att täcka in så många områden som möjligt.

­– Men vi har begränsade resurser och måste prioritera övervakningen i de områden där vi ser störst problematik med felparkeringar, som i centrumkärnan, säger Oscar Forss.

I 62 av landets kommuner utfärdades inga parkeringsböter alls under 2018. Att ta bort övervakningen är dock inte aktuellt i Enköping.

­– Parkeringsövervakningen är ett av få medel vi har för att säkerställa trafiksäkerhet och tillgänglighet på gatumark. Om det inte fanns någon konsekvens av att parkera sitt fordon felaktigt är vår bedömning att det skulle leda till en mycket problematisk trafiksituation i Enköping, säger Oscar Forss.

Antalet parkeringar på kommunal mark i Enköping är omkring 2 400 i månaden.